Print bookPrint book

Internationaal

Site: CMD Moodle
Course: CMD Moodle
Book: Internationaal
Printed by:
Date: Saturday, 8 August 2020, 11:19 PM

Internationale mogelijkheden

Internationale ervaring waardevol voor ontwerpers


Een internationale ervaring is, zowel op studie als op persoonlijk vlak, een waardevolle toevoeging aan je ontwikkeling als ontwerper. Je kunt hiervoor naar het buitenland gaan, maar je kunt ook kiezen uit het internationale aanbod binnen het CMD curriculum. Alle mogelijkheden bieden je de kans om bijvoorbeeld kennis te maken met een andere (ontwerp)cultuur, studenten met andere culturele achtergronden en ontwerpskills, ervaring op te doen bij een internationaal stagebedrijf, of - samen met studenten uit het buitenland - aan een internationaal project te werken.

Bedrijven vinden het heel interessant als hun aankomende stagiairs en/of nieuwe collega's voor studie en/of stage in het buitenland zijn geweest. Of anderszins een internationale ervaring hebben. Dit getuigt van een ondernemend en nieuwsgierig karakter, aldus de bedrijven. Bij steeds meer ontwerpbureaus en (internationale) bedrijven werken CMD'ers samen met designers en developers uit het buitenland. Zowel als collega als ook als klant in het buitenland. Er wordt binnen deze bedrijven dan ook voornamelijk in het Engels gecommuniceerd. Zowel onderling als richting klanten. En het komt ook voor dat je naar het buitenland mag om aan een klant een presentatie te geven.

Een internationale ervaring tijdens je opleiding is daarom erg waardevol en kan je kansen op de arbeidsmarkt zeker vergroten. Het International Office van CMD helpt je daar graag verder mee. Op deze pagina vind je meer informatie over de mogelijkheden binnen en buiten de opleiding.


Internationale ervaring opdoen tijdens de opleiding

Binnen de opleiding CMD is op dit moment een aantal mogelijkheden waarop je als student aan je internationale competenties kunt werken:

 • In alle studiejaren: tijdens de SRP-week kiezen voor de activiteit 'Internationalisering';
 • In alle studiejaren: tijdens de SRP-week kiezen voor de activiteit 'Verbeter je Engels';
 • In alle studiejaren: studiereis van IAM Core (studievereniging CMD);
 • Tweede jaar: kiezen voor het internationale project Design Across Borders (Project Concept);
 • Tweede jaar: kiezen voor het keuzevak Engels (voor 2 SRP's) in Blok 2;
 • Derde jaar: kiezen voor een buitenlandse minor;
 • Derde jaar: kiezen voor één van de drie internationale CMD minoren;
 • Afstudeerjaar: tijdens de lange stage in het buitenland (eventueel gevolgd door het afstudeerproject)


Voorlichtingspresentatie

Ieder jaar wordt door het International Office CMD voorlichting gegeven over de studie en stagemogelijkheden in het buitenland. De presentatie van 2018 vond plaats op maandag 19 februari jl. De slides kun je hieronder nog terugvinden. Mocht je meer informatie willen, neem dan contact op met het International Office van CMD (zie onderaan deze pagina).

Slides voorlichtingspresentatie 2019


Welke informatie bieden wij je nog meer aan?

Op deze en aanverwante pagina's op Moodle kun je meer informatie vinden over onderstaande zaken. Je vindt meer info via de linkjes in het menu (links).

Buitenlandse minoren: Met welke partnerscholen heeft CMD een overeenkomst? Welke vakken / minoren kun je daar volgen?

Voorwaarden & Procedures minor: Wanneer kan / mag je naar het buitenland en wat moet je daar allemaal voor regelen?

Stages in het buitenland: Wat zijn de mogelijkheden, voorwaarden en procedures om stage te lopen in het buitenland? Worden er al buitenlandse stages aangeboden?

Beursmogelijkheden: Welke beurzen zijn er beschikbaar om (een deel van) je studie en/of stage te financieren?

Ervaringen van CMD studenten: er zijn voor jou ook al studenten in het buitenland geweest en mogelijk ook al bij de partnerschool waar jij interesse in hebt. Wie weet kunnen zij nog iets voor je betekenen en/of hebben ze een filmpje / weblog gemaakt.

Vervolgopleidingen: Wat kun je nog meer doen op het gebied van studie in het buitenland?


Contact:

Voor al je vragen over studie of stage in het buitenland kun je in eerste instantie contact opnemen met: 

International Office CMD | TTH 01A34 | international-cmd@hva.nl


Mattijs Blekemolen - Coördinator Internationalisering CMD

Theo Thijssenhuis (TTH) kamer 01A34
m.blekemolen@hva.nl
06 - 21 15  61 86

Voor algemene vragen over studie en stage in het buitenland kun je bij Mattijs terecht. Hij is het beste per mail bereikbaar en maakt dan graag een afspraak met je. Hij weet voornamelijk wat de mogelijkheden voor studie in het buitenland zijn. Bijvoorbeeld over welke partneropleidingen we bij CMD zoal hebben. En wat je daar kunt leren.


Jos Kok - Stagebureau CMD
stage-cmd@hva.nl
06 - 21 15 71 22
spreekuur: wo. van 09.30 - 11.30 uur TTH 01A34 of Medialounge

Jos Kok is het stagebureau van CMD. Net als bij bedrijven in Nederland is hij degene die ook stagebedrijven in het buitenland moet goedkeuren. Mogelijk heeft hij nog interessante bedrijven voor je in het buitenland. Maar ga ook zeker zelf op zoek naar bedrijven en stel ze voor aan hem.


Inloopspreekuur International Office CMD
De komende tijd is er geen inloopspreekuur. 

In plaats daarvan kan je een afspraak maken via international-cmd@hva.nl.


Minor in het buitenland

Het is mogelijk om - als invulling van je derdejaars minor - onderwijs in het buitenland te volgen bij één van onze partnerscholen. Je bent ook vrij om zelf een geschikte universiteit in het buitenland te zoeken. Houd er dan wel rekening mee dat CMD deze universiteit / hogeschool eerst moet goedkeuren. Dit vraagt ook om meer inspanning en tijd van jouw kant. Je kunt dus beter gebruik maken van het bestaande minor aanbod van de partnerscholen van CMD. 


Momenteel heeft CMD overeenkomsten met een aantal Europese universiteiten / hogescholen (Erasmus) en een aantal niet-Europese universiteiten (geen Erasmus). Deze universiteiten / hogescholen hebben allemaal Engelstalige vakken of minoren waarvoor je je als CMD student kunt inschrijven. Je vindt deze links in het menu. 


Voor de Europese partners geldt dat je in aanmerking kunt komen voor een Erasmusbeurs (studiebeurs) als je bij één van deze partnerscholen wilt studeren. Bovendien hoef je als Erasmus uitwisselingsstudent geen extra collegegeld te betalen aan de partnerschool in het buitenland. Tevens word je geholpen met het regelen van je huisvesting.


We hebben per Europese partnerschool ongeveer vier plekken voor CMD studenten per semester. Dit geldt helaas (nog) niet voor de Hanyang University en RMIT in Australië (en hun vestiging in Vietnam). We hebben hier 1 a 2 plekken vanuit CMD. Houd daar dus rekening mee en denk aan een tweede en/of derde reservekeuze voor je partnerschool.


Voor alle partnerscholen geldt dat Indien er meer dan het aantal afgesproken CMD studenten zijn die naar dezelfde partner willen, dit een bespreekpunt is. Er is soms wel voor meer studenten plek, maar slechts voor het afgesproken aantal een Erasmusbeurs beschikbaar. 


Aandachtspunt: de internationale informatie die op de websites van deze hogescholen wordt vermeld is weliswaar allemaal in het engels, maar zoek wel even goed naar de vakken (niveau: Undergraduate) die ook echt in het engels worden gegeven (english taught). Niet alle partnerscholen bieden (zoals bijvoorbeeld bij CMD) een hele minor aan voor 30 ECTS. In plaats daarvan hebben ze losse vakken. Je moet dan zelf voor minimaal 30 ECTS aan vakken / projecten uitkiezen en daar goedkeuring bij de CMD examencommissie voor vragen.


Je ziet vaak ook dat deze hogescholen hun hele site in het engels hebben laten vertalen (dus ook alle vakken) maar dat betekent niet dat deze vakken ook allemaal in het engels worden gegeven. We zijn op dit moment bezig om per hogeschool een duidelijke lijst met 'english taught courses' te vermelden. Als we die hebben zullen we dit bij de info zetten. Lees ook meer bij het onderdeel 'vakkenpakket samenstellen' op Moodle.


Deadline aanmelden minor buitenland voor semester 2 (Februari - Juli 2020) is dinsdag 17 september 2019 om 17:00 uur.


Kijk voor meer informatie bij het onderdeel Voorwaarden & procedures minor.
Fotocollage van CMD student Marit Hilarius | minor bij de Mid Sweden University | 2016

Vakkenpakket samenstellen

Bij de meeste partnerscholen dien je zelf nog je vakkenpakket samen te stellen. Afhankelijk van de partnerschool volg je of een vaststaand pakket (net zoals een minor aan de HvA) of kies je uit losse vakken. Je vakkenpakket moet altijd uit minimaal 30 EC (European Credits) bestaan, zodat je jouw minor kunt behalen. Het aantal punten per vak wisselt per partnerschool. Sommige scholen werken alleen maar met vakken van bijvoorbeeld 5 EC's, waar andere scholen weer werken met vakken van bijvoorbeeld 3, 4 of 5 EC's.

Indien je zelf een vakkenpakket kunt samenstellen, is het altijd raadzaam om een pakket van minimaal 30 EC's te maken. Hierdoor creëer je een buffer voor jezelf als je bijvoorbeeld een vak niet haalt, of als de CMD Examencommissie dit vak toch niet goed kan keuren. Daarnaast is het belangrijk om een buffer te creëren, omdat het weleens voorkomt dat het door jou gekozen vak alsnog niet gevolgd kan worden (bijvoorbeeld door roostering). 

De vakken die je wilt volgen mogen geen overlap hebben met vakken of projecten binnen CMD. Anders zou je studiepunten kunnen halen voor iets dat je al hebt behaald. Zorg dus dat je hier op let bij het uitzoeken van je vakken. Elk vak moet worden gekeurd door de CMD Examencommissie. Enkel met goedkeuring van hen kun je starten met het vak.

Ook al ga je op uitwisseling, je bent en blijft je een student aan de HvA. Mocht je een vak niet kunnen volgen, of mocht iemand aan de partnerschool aangeven dat het geen probleem is als je een vak laat vallen, onthoud dan altijd dat je jouw minor (ofwel de 30 EC's) toegekend krijgt door de HvA, niet door de partnerschool! 

Canada: Ryerson University (Toronto)

Sinds april 2018 is er een overeenkomst tussen onze Faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie (waar CMD een onderdeel van is) en de Faculty of Communication and Design (FCAD) van de Ryerson University in Toronto, Canada. Aangezien deze overeenkomst recentelijk tot stand gekomen is, zijn er nog wel een aantal aandachtspunten. Zo wordt op dit moment nog gewerkt aan het helder krijgen van de vakken (courses) die CMD studenten daar kunnen volgen. Er worden binnen deze faculteit zeer veel vakken aangeboden (allemaal in het Engels natuurlijk) waar CMD studenten (mogelijk) aan deel kunnen nemen. 

Ons advies aan jou is om onderstaande informatie te lezen en te oordelen of je er iets interessants tussen ziet. Je kunt dan contact met ons opnemen (international-cmd@hva.nl) en dan kunnen we in een persoonlijk gesprek met jou de mogelijkheden bekijken. We kunnen dan bijvoorbeeld contact opnemen met FCAD en laten weten dat er een CMD student is die interesse heeft. Per studiejaar (semester) kunnen we ongeveer twee CMD studenten naar FCAD sturen. 


Information for exchange students


At Ryerson, courses are categorized into “Core Courses” and “Open Elective Courses”:

 • Core Courses: These are program-specific courses which are required courses taken by our domestic students in the full-time program. The same core courses are generally offered year-to-year. Exchange students have some priority enrolling into “Core Courses” within their own program. 

 • Open Elective Courses: These courses are open to ALL Ryerson students. Please note that not all these courses are offered year-to-year. On average, less than 50% of the listed courses will be offered during your study term. Also, courses may be cancelled due to low enrolment. Availability of courses won’t be known until August. Click here for the full list: Open Elective Table.

It is recommended that students take mostly Core Courses within their own program as these classes provide deep disciplinary knowledge and practice within the field of study.


Course Selection

Inbound students typically choose from a “menu” of courses specific to their program of study. These courses are a combination of “Core Courses” and “Open Elective Courses”. This list is customized for inbound students 3 months before the students' arrival and no earlier.The list comprises of courses available for inbound students, are considered suitable for their level, and would provide important disciplinary knowledge/skills within the field of study. 

Students will be contacted by their Ryerson Academic Coordinator about course selection about 2 to 3 months prior to the start of their exchange semester. That will be around May to June for students studying in the Fall semester, or around November to December for students studying in the Winter semester. Students will complete a Course Selection Form and email it back to the Academic Coordinator with their preferred courses. Students may be asked to list “backup” courses in case their preferred courses are full or unavailable.   


Course Enrolment

The Academic Coordinator will personally enrol the students into courses so that students won’t have to navigate our university’s complicated enrolment system. The Academic Coordinator will hold onto course preferences but won't actually enrol the student until the enrolment system is open. Students will be enrolled anytime between August and the first week of September for Fall students and anytime between November and the first week of January for Winter students.

When it comes to course enrolment, there is never any guarantee of getting into every course due to a few important factors: availability, scheduling (times and dates), class capacity and whether you meet prerequisite requirements. However, we will do our best to enrol students into their preferred courses.   

It is important that students meet with their Ryerson Academic Coordinator during the first week of classes to discuss their timetable. Students may discuss any issues or changes with their Academic Coordinator at that time.


Course Load

It is recommended that students take no more than 4 courses. Ryerson courses tend to have a heavier workload compared to schools abroad. The workload of a typical class consists of  class participation, mini assignments, a group project, a midterm essay and a final exam. Students are expected to show up to every class and there will also be a considerable amount of studying and group work done outside of class time. As a result, students should enrol into a maximum of 4 courses. 


Changing Courses

There is a course add/drop period from August 19, 2019 to September 13, 2019 for Fall students. During this time, students are able to change their courses. If a student is not registered in their courses by the first week of classes, this is normal. Students will have time to finalize your timetable during the first two weeks of classes. The final timetable needs to be established no later than September 13, 2019.


Taking Courses From Another Program

Enrolling into Core Courses from programs outside of your own program can be challenging. Core courses from another program is harder to get into and more restrictive because they are typically reserved for full-time domestic students. Yes, students can take some Core Courses from other programs. However, there's no guarantee of being able to successfully enrol into those courses due to space and availability. Therefore we caution students in taking Core Courses from outside of their own program. Your timetable may not be finalized until you arrive at Ryerson.

If you are interested in taking courses from a different program, we recommend that you choose from the “Open Elective Table”. There are less restrictions to take these courses. These courses are offered to ALL Ryerson students. Please note that not all these courses are offered year-to-year. On average, less than 50% of the listed courses will be offered during your study term. Also, courses may be cancelled due to low enrolment. The availability of courses won’t be known until August. 

Tip: It is always easier if students choose courses within their program. If students choose mostly core courses from within their own program, they will confidently know what their final timetable will be. It doesn't mean that students can't choose courses from other programs. But they need to understand that their ability to enroll into those courses is subject to availability, scheduling (times and dates), class capacity and whether you meet prerequisite requirements. If students choose to mix some Open Elective Courses into their timetable, their timetable will not be finalized until August or the first week of classes.


More information

 • Students must enrol into ONE program (e.g. Creative Industries or New media... or others). They get priority to choose courses within that program! If the student chooses a course which requires a "pre-requisite course", the student may have to provide a transcript to demonstrate their knowledge/skill proficiency before being allowed to take the course.
 • CORE courses are usually the same year-to-year.
 • Students can take CORE courses from other programs. However, there's no guarantee of being able to successfully enrol into those courses due to space and availability.
 • There is no restriction for students to take OPEN electives from other programs, as long as that course is offered during the semester. These courses are available for all students to take across the university.
 • OPEN elective courses are not released to staff until March every year. 
 • OPEN elective courses will be made publicly available to students in August. If there is a course that the student really wants to take and wants to know whether or not it's offered in the Fall semester, I can check for them on request. 
 • Unlike CORE courses, OPEN elective offerings and PROFESSIONALLY-RELATED offerings vary year-to-year. 
 • The list attached are customized by the Academic Departments based on available 3rd and 4th year courses for that semester. This is not a comprehensive list. This is only a list of courses that the Academic Department knows are available and/or recommends students to choose from. If students want to take a course not listed on the document, they will have to speak with the Academic Coordinator during course enrolment period to discuss this. 


Creative Industry courses

New Media courses

Algemene pagina FCAD


Australië: QUT (Brisbane)


Met de Queensland University of Technology is (net als met de Ryerson University) een contract met onze Faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie afgesloten. Er is al een aantal studenten uit Australië naar CMD gekomen om te studeren in onze internationale minoren. Dit betekent dat het ook mogelijk is voor CMD studenten om een half jaar in Brisbane, Australië te studeren.

QUT heeft niet - zoals CMD - vaste minoren met bijbehorende vakken. Je kunt zelf een keuze maken uit het aanbod van vakken dat wordt aangeboden in hun eerste semester (February - June). Via het overzicht op hun website aan subjects kun je zelf kiezen. Reken dat vier subjects gelijk staat aan 30 EC's. Dus je moet minimaal vier subjects uitkiezen en in je aanvraag naar ons opgeven. Het is raadzaam om daarnaast nog twee of drie reserve subjects te kiezen, mocht er in de eerste vier iets niet kunnen. 

We hebben ook een brochure over QUT bij het International Office liggen, mocht je daar even doorheen willen bladeren. 

- Overzicht van subjects (per faculteit)

- Website

Australië: RMIT (Melbourne)


Vanaf 2016-2017 heeft onze faculteit een overeenkomst met Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) in Melbourne, Australie. CMD heeft daar op dit moment twee plekken beschikbaar per studiejaar. We hebben een overeenkomst met het College of Design and Social Context. Ze bieden een ruim aantal vakken op dit gebied.

RMIT is een goed aangeschreven universiteit en het niveau is academisch en erg hoog. Er zijn daarom aanvullende eisen voor deze universiteit gesteld. Zo dient je Engels van goed niveau te zijn en moet je voor je voor je IELTS toets (verplicht!) minstens een 7 gehaald  hebben. Ook je cijfergemiddelde (van je gehele studie) moet minimaal een 7 zijn om in aanmerking te komen voor een plek. RMIT heeft tevens een campus is Vietnam, je kunt er dus ook voor kiezen je aan te melden voor deze campus.
 
Informatie over studeren bij RMIT
Campus Vietnam

Voorwaarden vanuit de examencommissie

 • Je stelt zelf een vakkenpakket samen van 30 ECTs
 • Je geeft aan welke vakken je tweede keus hebben
 • De gekozen vakken mogen geen herhaling zijn van CMD vakken, verdieping mag wel.
 • De gekozen vakken moeten van het juiste niveau zijn (geen propedeuse vakken)

Er zijn al studenten naar RMIT geweest, daarvoor zijn er al een aantal vakken gekeurd. Hieronder een overzicht. Staat er geen keuring bij, dan is het afhankelijk van de samenhang van de vakken. Staat je vak er niet bij? Dan zal deze nog gekeurd moeten worden, bij twijfel, maak dan een afspraak met de Examencommissie CMD (zie Moodle voor contactgegevens).

2D Animation PractiseJa
  
  
2D designJa
3D Animation PractiseJa
Animation and Interaction DesignJa
Animation and Interaction Studies HistoryJa
Capture and WorkflowJa
Colour and Information Design
Communicating Brand NarrativeJa
Content Design ProductNEE
Creative AdvertisingJa
Digital VideoJa
Expanded Media LabJa
 Introduction to Graphic DesignJa
Media and Cultures 1
Multi Media for PresentationJa
Myths and Symbols in Screen StorytellingJa
Photography - Illusion & RealityJa
Sound DesignJa
Typography in DesignJa
Visual Literacy for Digital MediaJa


Australië: Curtin University (Perth)


De Curtin University in Perth is een HvA-brede partner. Per studiejaar kunnen er 1 à 2 studenten van CMD naar toe om te studeren. In 2017 is voor het eerst een CMD-student naar deze universiteit geweest en heeft daar een prima ervaring gehad. Hij heeft toen kunnen kiezen uit onderstaande vakken en toen gekozen voor: Design Technology, 3D Process, 3D Technology en Fine Art Studio Processes. We zijn op dit moment aan het uitzoeken of er wijzigingen zijn in dit overzicht (plaatje werkt het best in Safari :) Studenten moeten vier vakken (units) volgen om aan voldoende credits te komen.

Informatie voor internationale studenten die naar Curtin willen


 Beschikbare vakken (units) in voorjaar 2017 - Curtin University

UNIT CODE

UNIT NAME

FACULTY/

SCHOOL

STATUS

(Approved/Not Approved/Pending Approval

COMMENTS / ALTERNATIVE RECOMMENDATIONS

GRDE2003

3D Technology

Department of Design

Approved

 

GRDE1010

Design Technology

Department of Design

Approved

 

GRDE2005

3D Process

Department of Design

Approved

 

FINA1000

Art and Creativity

School of Design and Art

Approved

 

VISA1004

Fine Art Studio Methods

Department of Art

Approved

 

VISA2004

Fine Art Studio Strategies

Department of Art

Approved

 

VISA2006

Fine Art Studio Extension

Department of Art

Not Approved 

Unit will not be running in sem 1. Suggest enrolling in VISA2005 Fine Art Studio Processes instead.

VISA1003

Drawing

Department of Art

Approved

 

GRDE1002

Photography Core Principles

Department of Design

 

Approved

 

GRDE2027

Photography Contexts and Practice

Department of Design

 

Approved

 

 

 


Vietnam: RMIT (Ho-Chi Minh / Hanoi)


Het Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) heeft twee campussen in Vietnam: een campus in Ho-Chi Minh en een campus in Hanoi. Het is voor CMD studenten dus ook mogelijk om een half jaar in één van deze twee steden te studeren. Op dit moment zijn daar nog geen CMD studenten naar toe geweest. Met name de School of Communication and Design biedt een aantal interessante opleidingen en vakken voor CMD studenten. Ze hanteren in Vietnam geen semesters, maar trimesters. Dit betekent dat hun eerste trimester (Februari - Juni) overeenkomt met ons tweede semester. Kijk dus naar vakken / projecten die in die periode worden aangeboden. Meer informatie:

- Website RMIT Vietnam

- Brochure RMIT Vietnam

Mocht je interesse hebben om in Vietnam te studeren, neem dan contact met ons op (international-cmd@hva.nl). Frankrijk: ISCOM (Parijs)

Met ingang van juni 2018 heeft CMD (samen met MIC-CO) een Erasmuscontract gesloten met het Institut Supérieur de Communication et Publicité (ISCOM) in Parijs. Zij bieden een Engelstalig programma van 30 EC's aan in hun derde studiejaar voor internationale studenten. Dit programma is opgebouwd rond de onderwerpen Business, Marketing & Communication, Technical Skills en Professional Skills. Hiermee biedt ISCOM een verbredend vakkenpakket aan voor CMD-studenten die graag meer willen leren over deze onderwerpen. De onderwerpen zelf bestaan weer uit een aantal losse modules / courses (vakken).

Het contract is recentelijk tot stand gekomen, dus er zijn tot op heden nog geen studenten op uitwisseling geweest. Indien je interesse hebt in deze partnerschool, geef dit dan tijdig bij het International Office van CMD aan via een mail. We willen dan samen met jou goed bekijken hoe deze eerste uitwisseling plaats gaat vinden en of alle procedures goed zijn opgesteld. 

Er zijn twee documenten die je kunt bekijken: een overzicht van alle Engelstalige vakken in hun derde jaar (die je dus allemaal moet volgen om aan je 30 EC's te komen) en daarnaast een gedetailleerder overzicht met meer informatie per vak. Indien je besluit om een officiële aanvraag te doen voor deze partnerschool (bij het International Office CMD) hoef je in dit geval niet elk los vak in je aanvraag op te nemen. Het totale aanbod is door de opleiding bekeken en akkoord bevonden. Je kunt in je aanvraag dan aangeven de Engelstalige vakken uit het derde jaar te volgen. Wij weten dan wel om welke vakken het gaat. 

Verder is het zo dat deze universiteit wel faciliteert in het vinden van een woning, maar het niet regelt / belooft. Zo hebben ze op hun website een link naar een externe organisatie Studapart. Via deze organisatie kun je op zoek gaan naar een woning in Parijs. Je kunt daarbij aangeven wat je budget is, of je een aparte kamer wilt of dat je het niet erg vindt om in een studentenhuis te zitten, etc. Wij hebben hier als CMD tot op heden nog geen ervaring mee, dus laat ons vooral weten of dit proces prettig verloopt. Het woningaanbod in Parijs is - net als in Amsterdam - enigszins beperkt, dus houd daar rekening mee. 

Mocht je direct contact met ISCOM willen opnemen, dan kan dat via erasmus@iscom.fr.

Overzicht alle Engelstalige vakken 

Gedetailleerd overzicht Engelstalige vakken


Duitsland: UASE (Berlijn)


Vanaf studiejaar 2016/2017 is de University of Applied Sciences Europe in Berlijn een nieuwe partner van CMD en kunnen er twee studenten per studiejaar hun minor volgen in de bruisende stad: Berlijn! Deze universiteit is wat meer gericht op kunst dan dat we dat zijn bij CMD, maar biedt daarom voldoende mogelijkheden om je horizon te verbreden. 


Op dit moment bieden zij twee Engelstalige programma's voor CMD aan waar jullie vakken uit kunnen kiezen. Het betreft de volgende twee bachelors: Communication Design en Photography. Dit zijn - net als CMD - voltijdsopleidingen. Speciaal voor internationale studenten hebben zij voor iedere bachelor een 'course-package' gemaakt van 30 EC's. Dit betekent dat zij dus hebben bepaald welke vakken je kunt volgen. 


Hoe nu verder? 

1) Lees eerst de algemene informatie door van beide bachelors (via de linkjes hieronder);

2) Kijk dan in het course package document welke vakken er voor Communication Design en Photography voor internationale studenten worden aangeboden en of jij die interessant vindt / passen bij jouw persoonlijke ontwikkeling;

3) Bepaal dan voor jezelf in welk progamma je interesse hebt (mag ook voor allebei).


Communication Design: Algemene informatie | Course package

Photography: Algemene informatie | Course Package


Voorwaarden vanuit de examencommissie

Er zijn al studenten naar deze universiteit in Berlin geweest, dus beide course packages (zowel Communication Design als Photography) zijn goedgekeurd. Let op: deze goedkeuring is gebaseerd op de huidige course packages die bij ons bekend zijn (zie doc's boven). Indien er in de loop der tijd vanuit Berlijn nieuwe course packages worden aangeboden, dan zal onze Examencommissie daar opnieuw naar moeten kijken. Zodra de course packages voor 2018 - 2019 bij ons bekend zijn, zullen wij dit op deze pagina vermelden. 


Duitsland: Hochschule Der Medien (Stuttgart)


De opleiding CMD Amsterdam heeft een overeenkomst met de Faculteit 'Informatie en Communicatie' van de Hochschule der Medien (HdM) in Stuttgart. De Bachelor en Master-opleidingen die zij aanbieden worden in het Duits gegeven. De afdeling 'Informatie en Communicatie' biedt echter een uitgebreid Engelstalig vakkenpakket aan (zie link hieronder). Bovendien bieden ze meerdere Engelstalige minoren aan van 30 ECTS.

Het is ook mogelijk om als Erasmusstudent gratis een tweeweekse Duitse talencursus te volgen voorafgaand aan je minor aan de HdM Stuttgart. Een overzicht van het vakkenpakket waaruit je kan kiezen aan de HdM vind je terug op de site van HdM.

Website: Overzicht Engelstalige minoren

Voorwaarden vanuit de examencommissie

 • Kies een complete minor
 • Je geeft aan welke minor tweede keus heeft

Er zijn al studenten naar de Hochschule der Medien geweest, daarvoor zijn er al een aantal minoren gekeurd. Alle genoemde minoren zijn reeds goedgekeurd.België: Artevelde Hogeschool (Gent)


In mei 2012 werd een samenwerking opgezet met de Arteveldehogeschool in Gent waardoor er elk collegejaar een aantal studenten en docenten uit de opleiding uitgewisseld kunnen worden op basis van een Erasmusbeurs. Deze samenwerking werd specifiek afgesloten met de opleidingen Communicatiemanagement en Grafische en Digitale Media van de Arteveldehogeschool.

Studenten kunnen deelnemen aan hun Engelstalig semesterprogramma 'Module in Communication Management (MOCOMA)' of kunnen Nederlandstalige vakken volgen uit hun reguliere Bachelor opleidingen.

- Website algemeen

- Website Bachelor Grafische en Digitale Media

- Website Bachelor Communicatiemanagement


Voorwaarden vanuit de examencommissie

 • Je stelt zelf een vakkenpakket samen van 30 ECTs of kies een complete minor
 • Je geeft aan welke vakken je tweede keuze hebben
 • De gekozen vakken mogen geen herhaling zijn van CMD vakken, verdieping mag wel.
 • De gekozen vakken moeten van het juiste niveau zijn (geen propedeuse vakken)

Er zijn al studenten naar Arteveldehogeschool Gent geweest, daarvoor zijn er al een aantal vakken gekeurd. Hieronder een overzicht:

Socio cultural affairsja
AMO: European media sceneja
A Geopolitical approach of 'EU'ropeja
Visual Literacy and Digital Storytellingja
Photography in Journalismja
Creativity in Journalismja

Denemarken: Business Academie Aarhus (Aarhus)


De opleiding CMD heeft in augustus 2011 een Erasmus samenwerkingsverband opgezet met de Business Academy Aarhus (BAA) in Denemarken. Deze hogeschool biedt Engelstalige vakkenpakketten binnen de Bachelor programma's aan in Multimedia Design and Communication en Web Development.

CMD-studenten kunnen een semester studeren binnen één van deze Engelstalige opleidingen. Een semester staat dan gelijk aan 30 ECTS. Belangrijk: bij deze partnerschool worden programma's op AP-niveau aangeboden (Academic Programme) en ook op BA-Top Up niveau. Voor CMD studenten zijn alleen de programma's op BA-Top Up niveau van voldoende niveau. Kies daar dus uit. Dit zijn de minoren:

- Digital Concept Development

- Innovation and Entrepreneurship

- International Sales and Marketing Management

Meer info: https://www.baaa.dk/incoming-exchange/course-catalogue/


Voorwaarden vanuit de examencommissie

 • Kies een complete minor
 • Je geeft aan welke minor jouw tweede keus heeft


Binnen bovengenoemde drie BA-Top Up minoren worden verschillende vakken aangeboden. Het is niet zo dat alle vakken automatisch goedgekeurd zijn. Per vak moet de Examencommissie goedkeuring geven. In het verleden heeft al een aantal studenten bij deze school gestudeerd en is inmiddels goedkeuring gegeven aan de volgende vakken:


Business model ja
Change managementja 
communication strategy and disseminationja
Elective elementja
Growthja
Innovation, business knowledge and project managementja
Innovation, business knowledge and protect managementja
Interaction construction and modellingja
process and method, digital design, digital aethetics and interface designja
 User detective ja

Wil je graag een vak volgen dat hier niet bij staat, dan zal de Examencommissie CMD daar nog via je officiële aanvraagformulier apart naar moeten kijken.

Denemarken: KEA (Kopenhagen)

De Copenhagen School of Design and Technology, ook wel KEA, is sinds 2015 een partnerschool van CMD. Ieder jaar kunnen er vier studenten een Engelstalig vakkenpakket kiezen in deze bruisende hoofdstad Kopenhagen. Denemarken is één van de weinige landen die net als wij minoren als geheel aanbieden. KEA sluit erg goed aan bij CMD. Naast dat KEA inhoudelijk een hele goede match heeft met CMD, is Kopenhagen ook een echte design stad die net als Amsterdam soms wat rauw en industrieel kan zijn en waar veel te doen is voor (internationale) studenten. 


Er zijn vier modules van 30 EC"s waar je als CMD student uit kunt kiezen. 

1) Digital Design Concepts | brochure (focus op individueel werken en met opdrachtgevers)

2) Communication Design and Media | brochure

3) Brand Designbrochure

4) Web Development | link (met name de vakken uit hun semester 5!) Let op: is pittig en technisch!


Meer algemene informatie kun je vinden op de KEA website


Voorwaarden vanuit de examencommissie
 • Je kiest één van de aangeboden modules
 • Je geeft aan welke module je tweede keuze heeft
 • De gekozen vakken mogen geen herhaling zijn van CMD vakken, verdieping mag wel.
 • De gekozen vakken moeten van het juiste niveau zijn (geen propedeuse vakken)

Er zijn al studenten naar Copenhagen School of Design and Technology geweest, daarvoor is al een aantal vakken gekeurd. Hieronder een overzicht. Aangezien er op dit moment bij KEA het nodige is veranderd, is de kans groot dat onderstaand lijstje niet helemaal meer klopt. We houden het in de gaten voor jullie.

Biommicry in Material Designja
Communication and Marketingja
Communication and Marketing, Project Management, Digial Designja
Communication Design and Mediaja
Critical Design Methods - Dead man Knockingja
Digital Commerceja
Digital Designja
Project Management Bja
Writing for Design and Businessja


Zweden: Mid Sweden University (Sundsvall)


De Mid Sweden University in Sundsvall biedt Engelstalige programma's aan in Graphic Design, Photography, Computer Engineering, Media and Communication. Als Erasmusstudent kun je zelf een vakkenpakket samenstellen uit hun aanbod.  Voor CMD studenten zijn met name vakken uit de programma's Graphic Design en Photography interessant. Let op: het vak Web Design (uit het programma Graphic Design) heeft te veel overlap met CMD en wordt daarom niet goedgekeurd. Het volledige vakkenpakket is te raadplegen op de website van de Mid Sweden University onder het kopje 'Exchange Studies>Courses'. Bovendien is het mogelijk om tijdens het studieprogramma gratis deel te nemen aan een Zweedse talencursus.  

Het is ook mogelijk om vakken te volgen bij hun campus in Östersund. Dan zit je dus wel op een andere locatie in Zweden. Je moet dus ook alle vakken daar kiezen. Ze bieden daar ook vakken rond Psychology aan. Interessant voor ontwerpers! Zie het vakkenaanbod hieronder.

Website: Mid Sweden University
Verslag bezoek MIUN

Keuzevakken voorjaar 2019 - Sundsvall

Keuzevakken voorjaar 2019 - Östersund

Voorwaarden vanuit de examencommissie

 • Je stelt zelf een vakkenpakket samen van 30 ECTs
 • Je geeft aan welke vakken je tweede keus hebben
 • De gekozen vakken mogen geen herhaling zijn van CMD vakken, verdieping mag wel.
 • De gekozen vakken moeten van het juiste niveau zijn (geen propedeuse vakken)
Er zijn al studenten naar Mid Sweden University geweest, daarvoor zijn er al een aantal vakken gekeurd. Hieronder een overzicht:

Graphic Design (BA) (A), Webdesign nee
Journalism (BA) (A), Magazine Project ja
Journalism (BA) (A), Writing for the Mass Media ja
Media and Communication Science (BA) (A), Research paper in Communication Studies ja
Photography (BA) (A), Narrative forms in media ja
Swedish Language, Swedish for foreign students

ja 


Ervaringen van studenten:


CMD studente Marit Hilarius, is voor haar minor in het 3e jaar van haar studie naar Sundsvall, Zweden geweest. Kijk op haar blog om erachter te komen wat ze allemaal mee  heeft gemaakt tijdens haar uitwisseling! (feb-jun 2016)

http://mhilariustutorials.nl/zweden/


David van Arragon, 3e jaar CMD, minor in semester 2 van collegejaar 2012-2013:

http://daveinsweden.wordpress.com/

Portugal: LPU (Lissabon)


De School of Communication and Media Studies in Lissabon biedt een Bachelor in Audiovisual and Multimedia aan waaruit CMD-studenten vakken kunnen volgen. Het vakkenpakket is beschikbaar op hun website. 

Let op: de meeste lessen worden in het Portugees gegeven. Indien je deze taal helemaal niet beheerst is het wellicht geen goed idee om hier te gaan studeren. Je kunt als Erasmusstudent wel deelnemen aan een Portugese taal- en cultuurcursus die aangeboden wordt door de School of Education. Dit biedt echter geen garantie dat je ook voldoende van de stof mee krijgt. Basiskennis van de Portugese taal vooraf is dus belangrijk.

Indien je interesse hebt om bij deze partner in Lissabon te studeren, maak dan een afspraak met het International Office om de mogelijkheden te bespreken.

Website: School of Communication and Media Studies, Lissabon, Portugal

Kijk hier voor hun beperkte Engelstalige aanbod

Voorwaarden vanuit de examencommissie

 • Je stelt zelf een vakkenpakket samen van 30 ECTs van engelstalige vakken
 • Je geeft aan welke vakken je tweede keus hebben
 • Indien je Portugees spreekt, geef dit expliciet aan, dan mag je evt. ook Portugese vakken volgen.
 • De gekozen vakken mogen geen herhaling zijn van CMD vakken, verdieping mag wel.
 • De gekozen vakken moeten van het juiste niveau zijn (geen propedeuse vakken)


Oostenrijk: Fachhochschule Vorarlberg (Dornbirn)


De opleiding CMD heeft een bilaterale Erasmusovereenkomst met de Fachhochschule Vorarlberg in Oostenrijk.  Deze hogeschool biedt een aantal Engelstalige Bachelor- en Master-opleidingen aan. Studenten CMD kunnen een Engelstalig vakkenpakket samenstellen uit de Bachelor-opleiding InterMedia die aangeboden wordt in semester 2.  Meer informatie over het vakkenpakket vind je terug op hun website en in het factsheet onderin deze pagina.

Verslag bezoek FHV
Website FHV 

InterMedia (Bachelor)  
Engelstalige vakken


Aanmeldingsprocedure:

Indien je door het International Office CMD officieel bent geselecteerd voor deze partnerschool en daar ook bericht over hebt gekregen vanuit Oostenrijk, kun je je via deze link verder officieel aanmelden bij deze partnerschool. 


Voorwaarden vanuit de examencommissie

 • Je stelt zelf een vakkenpakket samen van 30 ECTs 
 • Je geeft aan welke vakken je tweede keus hebben
 • De gekozen vakken mogen geen herhaling zijn van CMD vakken, verdieping mag wel.
 • De gekozen vakken moeten van het juiste niveau zijn (geen propedeuse vakken)

Schotland: Napier University (Edinburgh)


CMD heeft sinds 2015 een contract afgesloten met de School of Computing van Napier University in Edinburgh, Schotland. Napier University ligt in Edinburgh, de hoofdstad van Schotland, iets buiten de stad. Het is een bruisende studentenstad met prachtige historische gebouwen en genoeg aanbod in entertainment! 

CMD studenten kunnen zelf een vakkenpakket kiezen. Via onderstaande link 'vakkenoverzicht' vind je een PDF een overzicht met het aanbod. Zo kan je bijvoorbeeld zien dat er binnen de School of Computing acht 'blokjes' met drie modules worden aangeboden. Je kunt hier dus één blok met drie modules van 10 EC's uit volgen. Let hierbij wel op onderstaande voorwaarden m.b.t. het niveau / level van deze blokjes. Als het CMD gerelateerde blokjes / modules zijn moet het minimaal level 9 zijn. Als het buiten het CMD curriculum valt mag het ook niveau 8 zijn. Op dit moment valt eigen alleen het blok met de modules Digital Storytelling, Motion Graphics en 3D Modelling passend is als 'CMD gerelateerd'. Ook zul je zien dat het document zelf onderdeel is van de aanmeldingsprocedure. Jij moet het document echter alleen gebruiken om je te oriënteren op en voor het kiezen van de vakken die je wilt gaan volgen. 

- Algemene website Napier University

- Vakken overzicht

- Meer info voor internationale studenten


Belangrijk! In Schotland maken ze gebruik van een ander systeem om de verschillende niveaus weer te geven dan dat wij hier in Nederland gebruiken. De vakken die CMD gerelateerd zijn moeten minimaal level (SCQF) 9 zijn, een ongerelateerd vak, moet minimaal level (SCQF) 8 zijn. 

Voorwaarden vanuit de examencommissie

 • Je kiest een module van 30 ECTs
 • Je geeft aan welke vakken je tweede keus hebben
 • De gekozen vakken mogen geen herhaling zijn van CMD vakken, verdieping mag wel. Dus minimaal level (SCQF) 9.
 • De gekozen vakken die niet CMD gerelateerd zijn, moeten van het juiste niveau zijn (geen propedeuse vakken), dus minimaal level (SCQF) 8.

Turkije: Istanbul Bilgi University


Sinds 2015 heeft CMD een contract afgesloten met Istanbul Bilgi University in Turkije. De overeenkomst geeft 4 studenten per jaar de mogelijkheid om Engelstalige vakken te volgen op de Faculty of Communication van Bilgi University. Ze bieden vakken aan op het gebied van o.a. Visual Communication Design, Drawing for Digital Media, Data Visualization, Interface and Interaction Design en Motion Graphics en nog een aantal. Maar misschien wil je tijdens je minor juist wel iets heel anders om op deze manier je kennis te verbreden, dan biedt Istanbul Bilgi University ook vakken op het gebied van Advertising, Film, Televisie, Fotografie en Video. 

Buiten dat Istanbul Bilgi University een zeer uitgebreid vakkenpakket te bieden heeft voor CMD studenten, is Istanbul ook een ontzettend inspirerende stad. Het is een metropool met 12 miljoen inwoners waar de Europese en Aziatisch cultuur samenkomen. Er is altijd wat te doen en mede dankzij het vaak goede weer leeft iedereen buiten. 

- Algemene website

- Faculty of Communication pagina


In onderstaande link naar het vakkenpakket (Excel doc) vind je het totaaloverzicht van de 141 (!) Engelstalige vakken die worden aangeboden binnen de verschillende departments. In dit document kun je alleen vakken zoeken op naam. De meeste vakken zijn rond de 6 of 7 credits (studiepunten) waard. In totaal zul je dus minimaal vijf a zes vakken moeten kiezen om aan je 30 credits te komen. Let daarbij wel even op of het vak in de Fall (herst) of Spring (voorjaar) wordt gegeven. Het is raadzaam om ook een aantal reservevakken te kiezen. Maak dus voor jezelf een lijstje van ongeveer tien vakken die jouw interesse hebben.

Vakkenpakket

Vervolgens kun je via deze link meer informatie vinden over jouw tien gekozen vakken. Het kan zijn dat je nog niet kunt selecteren op het komende studiejaar. Dat is niet erg. Indien je na het lezen van de beschrijving van dit vak nog steeds enthousiast bent (en je dit onderwerp nog niet bij CMD hebt gehad!) kun je de info gebruiken in je officiële aanvraag bij het International Office CMD.


Voorwaarden vanuit de examencommissie

 • Je stelt zelf een vakkenpakket samen van 30 ECTs
 • Je geeft aan welke vakken je tweede keus hebben
 • De gekozen vakken mogen geen herhaling zijn van CMD vakken, verdieping mag wel.
 • De gekozen vakken moeten van het juiste niveau zijn (geen propedeuse vakken)

Er zijn al studenten naar Istanbul Bilgi University geweest, daarvoor zijn er al een aantal vakken gekeurd. Hieronder een overzicht. Staat er geen keuring bij, dan is het afhankelijk van de samenhang van de vakken. Staat je vak er niet bij? Dan zal deze nog gekeurd moeten worden.

Design for Presentationja
Digital Graphicsja
History of Animationja
Interface and Interaction designja
Introduction to Communication and Design Management IIja

Zuid-Korea: Hanyang University

Sinds 2017 heeft de Hogeschool van Amsterdam een HvA-brede overeenkomst afgesloten met de Hanyang University in Zuid-Korea. Dit betekent dat er mogelijkheden zijn voor studenten en docenten om een internationale ervaring op te doen. Het aantal plaatsen voor studenten per studiejaar is daarentegen wel beperkt: per studiejaar kunnen er ongeveer twee studenten van CMD naar Zuid-Korea om daar een half jaar te studeren. 

Seoul (waar de universiteit is gevestigd) is een enorme metropool. Dus zeker een avontuur voor studenten die op zoek zijn naar een niet alledaagse culturele ervaring! Daarbij is deze partnerschool vrij nieuw. Er zijn nog geen studenten geweest. Graag spreken we daarom even persoonlijk met je af indien je interesse hebt om een half jaar in Zuid-Korea te studeren. 

Je moet geen specifieke CMD vakken verwachten bij deze universiteit. Als je je verder in de CMD materie wilt verdiepen, dan kun je beter een andere minor kiezen. Een bezoek aan deze universiteit is echt een andere ervaring. Het gaat daarbij meer om een culturele ervaring met daarbij de mogelijkheid om vakken te volgen die niet bij CMD worden aangeboden. Dus een verbreding van jouw ontwikkeling als ontwerper. 

Via onderstaande links vind je meer informatie. Je kunt het overzicht van vakken (courses) downloaden (Fall of Spring) en dan versteld staan van de hoeveelheid vakken die in dit Excel-document worden aangeboden. Daarom: heb je interesse in Zuid-Korea: maak een afspraak met het International Office CMD via international-cmd@hva.nl

- Internationale brochure

- Student exchange information


Brazilië: PUC-Rio University

Met ingang van april 2018 is ook CMD gekoppeld aan de HvA-brede partner PUC-Rio in Brazilië (Rio de Janeiro). Per studiejaar mogen wij twee CMD studenten naar deze universiteit sturen. Op dit moment kunnen wij je vast wijzen op onderstaande linkjes met wat meer informatie. 

- Informatie voor internationale studenten

- Engelstalige vakken

Net als bij een aantal andere CMD partnerscholen geldt ook hier dat je - bij je keuze voor Engelstalige vakken - rekening moet houden met de voorwaarden vanuit CMD: de vakken die je daar wilt volgen mogen geen overlap met het CMD curriculum hebben (dus als je dit onderwerp al hebt gehad of nog gaat volgen). 

Het aantal credits dat bij de Engelstalige vakken van PUC-Rio staat vermeld is niet helemaal gelijk aan het Europese credit-systeem: 1 Braziliaans credit = 1,5 ECTS. Ofwel: om aan je 30 EC's te komen (die je voor CMD minimaal moet behalen) moet je een vakkenpakket van minimaal 20 Braziliaanse credits samenstellen. 


Aandachtspunten

Zoals je in bovenstaande linkjes hebt kunnen lezen, vraagt deze universiteit wel wat flexibiliteit van internationale studenten als het gaat om de vakken die daar in het Engels worden aangeboden. Voor zover wij kunnen beoordelen weten zij pas vrij laat in het jaar welke vakken er volgend studiejaar in het Engels zullen worden gegeven. Daarbij bestaat er ook de mogelijkheid dat sommige vakken (om wat voor reden dan ook) uiteindelijk toch niet in het Engels worden gegeven. Dat kan je zelfs nog te horen krijgen als je daar al bent. Je zult dan op dat moment een nieuw vak moeten kiezen en dat weer met CMD moeten overleggen. Na goedkeuring van ons, kun je dan alsnog met het vak starten. 

Daarbij hebben wij ook gelezen dat van internationale studenten wordt verwacht dat zij het vak Portugese taal volgen. Dat kan natuurlijk heel leuk en leerzaam zijn, maar houd daar wel rekening mee. Ook als je echt geen talenknobbel hebt, zul je dat vak toch echt moeten volgen. En behalen. Dit helpt je natuurlijk ook nog goed in je dagelijkse communicatie in Brazilië. 

We hebben ook een brochure bij het International Office over deze universiteit die je even kunt lenen en doorlezen. Interesse? Maak een afspraak met het International Office CMD via international-cmd@hva.nl. Dan spreken we graag de mogelijkheden met je door.


Voorwaarden & procedures minor

Voorwaarden

Hoewel we zoveel mogelijk studenten de kans willen geven om een minor in het buitenland te volgen, moeten we ook een aantal voorwaarden stellen. We willen namelijk voorkomen dat je studievertraging op gaat lopen. Indien je je minor in het derde studiejaar in het buitenland wilt volgen, dan moet je aan onderstaande voorwaarden voldoen:

 • Propedeutisch diploma CMD behaald;
 • Minimaal 40 studiepunten in het tweede studiejaar behaald (per 15 september van het collegejaar dat je naar het buitenland wilt)


Niet alle vakken in de P en tweede studiejaar gehaald?

Je wilt graag studeren in het buitenland, maar je hebt nog niet 40 punten in jaar 2 gehaald? Neem in dit geval contact op met de Examencommissie CMD. Stuur ze een mailtje waarin je uitlegt dat je wel graag in semester 2 van het derde studiejaar in het buitenland wilt studeren, maar nog niet alle vakken uit de P en het tweede jaar hebt behaald. Geef aan om welke vakken het gaat, wanneer je deze vakken alsnog wilt herkansen en waarom je het niet als probleem ziet om in je derde jaar in het buitenland te studeren. De Examencommissie CMD zal je motivatie dan bespreken en je mogelijk een (voorlopige) toestemming voor een minor in het buitenland geven.


Mogelijke overlap in semesters

De semesterdata van een partnerschool kunnen afwijkend zijn van die aan de HvA. Bij sommige instellingen is er enige overlap tussen de start aan de universiteit en het afronden van je themasemester hier.  Ook moet je denken aan de introductieweek, voorafgaand aan de start van het semester. Omdat je themasemester vroegtijdig moet afronden en je dit natuurlijk zo vlekkeloos mogelijk wilt doen,  zullen we je - indien nodig - hierbij helpen.

Houd er dus rekening mee dat je het derdejaars project eventueel versneld moet doen om op tijd met je minor in het buitenland te kunnen starten. Dit betekent dat alle studenten die voor hun minor naar het buitenland willen zoveel mogelijk samen in projectgroepen worden gezet.

Op deze manier kan jouw  J3 project afronden (begin januari). Voor die tijd moet je echter wel meer doen. Het kan dus zijn dat je ook tijdens het kerstreces een weekje door moet werken. Dit is de enige manier om eerder naar het buitenland te kunnen vertrekken en zo ook aan het introductieprogramma van de buitenlandse universiteit mee te doen. Wel zo handig!

Houd er rekening mee dat er vanuit het buitenland geen reguliere toetsgelegenheden of andere faciliteiten worden geboden, als jij vanwege een minor in het buitenland verblijft.


Aanvraagprocedure

Bekijk eerst de checklist voor een minor in het buitenland. Vervolgens stel Je je kandidaat bij het International Office van CMD door het indienen van een (papieren) dossier, bestaande uit de onderstaande onderdelen:

 • Vul het aanvraagformulier minor buitenland in;
 • Cijferlijst CMD (propedeuse + hoofdfase) in het Engels (opvragen bij het CMD Onderwijsbureau);
 • Kopie Propedeusegetuigschrift;
 • Motivatiebrief per keuze van partnerschool in het Engels (max. 1 A4-tje);
 • Curriculum Vitae (CV) in het Engels;
 • Kopie paspoort
 • Indien aanwezig: officieel bewijs van het niveau van je Engelse taal


Deadline buitenlandminor in semester 1, studiejaar 2019 - 2020: woensdag 13 februari 2019 om 17:00 uur.

Deadline buitenlandminor in semester 2, studiejaar 2019 - 2020: dinsdag 17 september 2019 om 17:00 uur.


Ga je als uitzondering je minor in het eerste semester doen, dan ligt de deadline altijd rond maart, overleg dit altijd eerst met het International Office. 

Je mag voor meerdere partnerscholen een aanvraag doen. Dat is met name handig als je niet zeker weet of je zult worden geplaatst of als je op meer paarden wilt wedden. Vul dan een apart aanvraagformulier in voor je eerste, tweede of derde keuze. Houd er dan rekening mee dat je ook voor iedere keuze een motivatiebrief dient in te leveren. De rest van de documenten (p-certificaat, cijferlijst, copy ID, etc.) hoeven maar 1 keer ingeleverd te worden. 


Kwaliteit van je aanvraag / dossier

Vanuit het International Office vinden we het fijn als je dossier er ook verzorgd uit ziet. Dus liever geen losse velletjes papier met een paperclip. Zie dit dossier ook als een sollicitatie. Hoe meer aandacht er aan besteed is, hoe groter de kans dat we je (zeker bij meerdere aanmeldingen van medestudenten) een plek bij je voorkeur kunnen geven. We hebben bij het International Office een aantal voorbeeld-dossiers die we je kunnen laten zien, dan krijg je een beetje een idee van wat we bedoelen. 


Toestemming Examencommissie

Als je bent geselecteerd door het International Office voor een partnerschool van je keuze krijg je daar binnen een week na de deadline bericht van. Als je akkoord gaat met het aanbod zal het International Office je aanvraagformulier doorgeven aan de examencommissie, zij zullen checken of je punten inderdaad kloppen in SIS en zij zullen per vak beoordelen waar je akkoord voor krijgt. Let daarom goed op bij het kiezen van je vakken, kijk naar welke vakken in het verleden zijn goed- en afgekeurd en zorg dat het geen overlap heeft met wat je al eerder bij CMD hebt gedaan of dat het niveau te laag is. We raden ook altijd aan om voor een ruim vakkenpakket goedkeuring te vragen (30-45 ECTS) voor het geval er ook vakken worden afgekeurd. 

Als je goedkeuring hebt ontvangen van zowel het International Office als de examencommissie wordt je door het International Office voorgesteld bij de partnerinstelling. Het kan zijn dat de partnerschool contact met je opneemt, of dat het contact via het International Office van CMD gaat, dat verschilt per partner. Soms vragen zij nog om aanvullende documenten. 

Let op, de partnerschool zal je nog officieel moeten accepteren. Meestal nemen ze ons advies over, maar we mogen niks garanderen.
Stage in het buitenland

Het is mogelijk je afstudeerstage in het buitenland te doorlopen. Evenals bij een stage in Nederland ben je vrij om zelf een geschikt stagebedrijf in het buitenland te zoeken. Houd er wel rekening mee dat het CMD-stagebureau je stagebedrijf wel eerst moet goedkeuren. Dit vraagt wat meer inspanning en tijd van jouw kant. Begin op tijd!

Je doorloopt dezelfde stappen als een reguliere stage in Nederland (zie Moodle), echter, zorg ervoor dat je alle betrokken partijen op de hoogte stelt. Dit zijn de afstudeercoördinator, het CMD-stagebureau, International Office en SLC-begeleider.

Bij het zoeken naar internationale stagebedrijven is het van belang dat je informatie kunt geven over CMD. Je kunt altijd verwijzen naar de Engelstalige informatie over CMD die staat op www.cmd-amsterdam.nl/english. Deze checklist helpt je met het doorlopen van alle stappen.


Aanbod buitenlandstages in de CMD stagebank

​Met enige regelmaat ontvangt het Stagebureau stageverzoeken vanuit het buitenland. Deze stages worden aangeboden op een aparte pagina in onze Stagebank.​ Wil je contact opnemen met één van deze bedrijven, laat het dan ook even weten aan het stagebureau. Kom langs op het spreekuur op woensdagochtend van 9.30 - 11.30 uur in 01A34 of mail naar stage-cmd@hva.nl


International Office CMD

​Bij het International Office ga je altijd langs om je buitenlandse stage te melden. Tevens dien je een thuisblijversformulier in te vullen en af te geven. Dit is een formulier waarin al jouw gegevens staan in het geval van calamiteiten. Daarnaast kun je bij het International Office terecht voor mogelijkheden m.b.t. beursaanvragen. Het International Office heeft een brede ervaring met het begeleiden van studenten die in het buitenland ervaring op willen doen.


Tips van een CMD-student voor stage / afstudeerproject in de USA.


Visa
Als je geïnteresseerd bent om ook je afstudeerproject in het buitenland te doen, regel dit gelijk van tevoren met je bedrijf. Zorg dat je meteen een J-1 student exchange intern visa aanvraagt voor een jaar. Verlengen van een bestaand J-1 visum is niet mogelijk, dus als je halverwege besluit te blijven zul je het hele proces opnieuw moeten doorlopen, iets waar je op dat moment waarschijnlijk geen tijd voor hebt.

Eerder weg kan altijd, zomaar blijven kan niet.

Visa ten behoeve van minors / stages vallen bijna altijd onder de J-1 (uitwisseling) categorie. De overheid geeft deze visums niet zelf uit. Om zo’n visum te krijgen moet je je aanmelden bij een Sponsor Agency. Een visum-sponsor is een bedrijf die door de overheid aangewezen is om achtergrondchecks uit te voeren en al het papier werk bij elkaar te sprokkelen. Veel universiteiten zijn tegelijk ook sponsor agency, daarom heb je voor minors vaak veel minder moeite om een visum te krijgen, gezien het feit dat de universiteit eentje voor je kan verstrekken.

Sommige grote bedrijven zijn ook sponsor agency. Als je stage gaat lopen bij een bedrijf die zelf visa kan verstrekken kun je het volgende negeren:

Het vinden van een geschikte sponsor agency is ontzettend lastig. Daarnaast is het benodigde papierwerk dat je moet verstrekken vrij complex en erg foutgevoelig. Ik raad je sterk aan in Nederland een placement provider in te schakelen die je door het proces kan helpen. Ik heb zelf gebruik gemaakt van https://www.stage-usa.net. Het heeft een fiks prijskaartje, maar het feit dat er altijd iemand klaar zit de je kunt bellen of mailen met vragen en die alle papieren voor je doorloopt is het meer dan waard.

Beurs
Een beurs is natuurlijk ontzettend nuttig, maar let goed op het volgende. Als je trip naar de VS deels of volledig wordt gefinancierd door een instantie (in de vorm van een beurs) die zelf subsidies krijgt van de overheid, dan krijg je te maken met de zogenaamde Two-Year Home Country Residence Requirement. Dit betekent dat je na je stage verplicht minimaal twee jaar weer in Nederland moet zijn. Voor sommigen is dit geen probleem, maar realiseer dat je na zo’n lange tijd helemaal gewend zult zijn. Als je dan twee jaar weer weg moet slaat dat een behoorlijk gat in je nieuwe vriendenkring / sociale activiteiten. Dus vraag altijd na of dit van toepassing is voordat je je inschrijft! (Zelfs als je denkt dat je toch terug komt).


Zoek een hobby
Als je hier komt voor een stage wil je niet dat je hele leven in het teken staat van werk. Vind een hobby, schrijf je in bij een sportclub, zoek een band, doe iets om mensen te leren kennen. Als je dat niet doet, kan je trip weleens heel eenzaam worden. De split tussen werk en privé is in de VS groter dan in Nederland, dus de kans dat je op zaterdagavond met collega’s een biertje drinkt is vrij klein.

Huisvesting
De doorloop van appartementen / kamers in grote steden in de VS is erg snel. Helemaal in steden met een groot aantal internationale werknemers/studenten zoals New York of Los Angeles. Wees niet te zenuwachtig over het vinden van de perfecte kamer vanuit Nederland, want dat is simpelweg niet te doen. Voor New York: Gypsy Housing groepen op Facebook, http://www.nyhabitat.com/ of https://streeteasy.com. Protip: zoek iets gemeubileerds. Je wilt niet investeren in meubels als je niet zeker weet of je kunt blijven voor langere tijd. Als je het aandurft kun je overwegen om de eerste twee-ish weken in een hotel te overnachten, en tijdens die twee weken op zoek te gaan naar een kamer via Facebook.

Succes! Groet, Rijk van Zanten (CMD afstudeerder 2017 - 2018). Stage + project in New York.

Bemiddelingsbureaus buitenlandstages:

 • Organisatie Stagehuis: http://www.stagehuis.nl/
 • Organisatie Abroad Internships: http://abroad-internships.nl/
 • Organisatie Enternships: http://www.enternships.com
 • Organisatie Students Go Abroad: http://www.studentsgoabroad.com/​
 • Organisatie 2-Shanghai (China): http://2-shanghai.com/
 • Organisatie MM2 (Turkije, Suriname): http://www.makeamove2.nl/
 • Organisatie Alumno Astralis (Mauritius): http://www.alumnoastralis.mu/
 • Organisatie Stagereizen (Australie, Nieuw-Zeeland): http://www.stagereizen.nl/
 • Organisatie New Zealand Internships (Australie, Nieuw-Zeeland): http://www.internships.co.nz/​
 • Organisatie Stage in Dubai (Dubai): http://stageindubai.nl/​​​


Af​studeercoördinator CMD:

Sonja Rouwhorst
s.e.rouwhorst@hva.nl​
020 - 595 1845
werkt niet op: donderdagen


Stagecoördinator CMD:

Laura van der Vlies
l.van.der.vlies@hva.nl​
06 - 21157101
werkt niet op: maandagen


Stagebureau CMD:

Jos Kok
stage-cmd@hva.nl
06 - 21157122
spreekuur: wo. van 09.30 - 11.30 uur


International Office CMD
Mattijs Blekemolen
Theo Thijssenhuis kamer 01A34
international-cmd@hva.nl​
020 – 595 1711


Coördinator Internationalisering CMD
Mattijs Blekemolen​
Theo Thijssenhuis (TTH) kamer 01A34
m.blekemolen@hva.nl
020 – 595 1818​

Beursmogelijkheden

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste beurzen waarvoor je als student of pas afgestudeerde in aanmerking komt. Voor alle andere financieringsvormen verwijzen we je naar de website van NUFFIC. Daarop kun je heel gericht zoeken naar fondsen of beurzen voor studie, stage of onderzoek in het buitenland.

Beurzen voor je uitwisseling:

Beurzen voor studie of onderzoek na je opleiding:

Holland Scholarship

De Holland Scholarship is een nieuw beurzenprogramma van het ministerie van OCW. Deze beurs biedt Nederlandse studenten de mogelijkheid om een studie, stage of onderzoek te doen in een land buiten de Europese Economische Ruimte (EER)*. Daarnaast kunnen buitenlandse niet-EER-studenten met de beurs een bachelor of master in Nederland volgen. De Hogeschool van Amsterdam neemt deel aan dit beurzenprogramma.

Iedere faculteit heeft een beperkt aantal beurzen beschikbaar. Voor het schooljaar 2017-2018 kunnen studenten deze beurs aanvragen als zij voor hun studie/stage/onderzoek naar een land buiten Europa willen. Je stage of minor hoeft nog niet volledig rond te zijn als er maar wel concrete plannen zijn.

Het gaat om een beursbedrag van €1250,- voor een studieperiode, stage of onderzoek in een land buiten de EER.

SELECTIECRITERIA
* Je volgt een voltijd opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam.
* Je gaat voor minimaal drie maanden en 15 ECTS naar het buitenland.
* Je studie, stage of onderzoek vindt plaats in een land buiten de EER.

AANVULLENDE EISEN VAN DE HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM ZIJN:
* Je hebt een gemiddeld cijfer van 7.5
* Je hebt geen studieachterstand

Je dient je aan te melden via dit online formulier:

Vereist voor de beurs is dat je een minimaal een 7.5 gemiddeld staat. Via deze exel:Gemiddeldes.xls kun je je gemiddelde berekenen. Je kunt je officiële cijferlijst aanvragen via het onderwijsbureau. Lever dit aan bij Mattijs of Kim via international-cmd@hva.nl. 

Deadline voor aanmelden studie jaar 2017-2018 is 1 mei 2017

Erasmus+ studie- en stagebeurs

Erasmus +

Het Erasmus+ programma is een onderdeel van het Leven Lang Leren subsidieprogramma, dat onderwijs en training ondersteunt in Europa met subsidies. Het programma is bedoeld om Europese activiteiten van hogere onderwijsinstellingen te ondersteunen en de mobiliteit en uitwisseling van studenten, docenten en stafleden te bevorderen. De Hogeschool van Amsterdam neemt deel aan dit programma. HvA-studenten die 3 tot 12 maanden willen studeren of stagelopen in het buitenland kunnen in aanmerking komen voor een Erasmus+ beurs.


In aanmerking komen voor een beurs

Je kunt alleen in aanmerking komen voor een Erasmus + beurs als je binnen Europa voor een uitwisseling/exchange (minor) naar een partneruniversiteit van CMD gaat of als je in het buitenland binnen Europa stage gaat lopen bij een bedrijf waar je géén stagevergoeding krijgt. De duur dient minimaal 3 maanden te zijn en maximaal 12. 


Beursbedrag

Als je een Erasmusbeurs krijgt toegewezen, krijg je een geldbedrag ter ondersteuning van je studie in het buitenland. Dit bedrag is afhankelijk van het land waar je naar toe gaat (landen zijn aan de hand van levensstandaard verdeeld in 3 categorieën) maar zullen verschillen tussen de €150 en €270 euro per maand. Omdat er bij de HvA een hoop studenten zijn die naar het buitenland gaan, kunnen we helaas niet de hele periode van uitwisseling dekken met een beurs. In het jaar 2016 - 2017 kreeg iedere HvA-student die een beurs krijgt toegewezen daarom een bedrag voor 100 dagen (3,5 maand). Op deze manier verdelen we het geld eerlijk en kunnen er meer studenten aanspraak maken op een beurs.


Studie in het buitenland

Collegegeld

Studenten die via een Erasmus+ programma in het buitenland studeren betalen geen extra collegegeld aan de partnerschool, maar dienen wel aan de Hogeschool van Amsterdam ingeschreven te blijven staan en zullen tijdens de studie in het buitenland hun reguliere collegegeld aan de HvA moeten blijven betalen. Dat betekent ook dat je studiefinanciering tijdens je studie in het buitenland blijft doorlopen.


Procedure en formulieren Erasmusbeurs studie

Er is een viertal formulieren die je dient in te vullen voor je Erasmusbeurs. Alle formulieren vind je in het Totaaloverzicht (zie onder bij de tabs in het document voor de verschillende formulieren). Let op: het schijnt dat het formulier soms niet lekker werkt via MacOs. Kijk dus even of je alles goed kunt invullen. Voor stage en voor studie zijn er aparte formulieren, Zorg dus dat je de juiste documenten invult.

Ook vind je een PDF met uitgebreide info over de hele procedure. We leggen de informatie ook in onze eigen woorden verder hieronder op de pagina uit.


1.1  Application form

Met dit formulier doe je de aanvraag voor een beurs. Onderaan het formulier moet het International Office aangeven of je door hen bent geselecteerd of niet. Mocht je niet zijn geselecteerd kun je dus alsnog een aanvraag doen alleen zal je op de reservelijst belanden (let op, je maakt nog steeds kans op het krijgen van een beurs). 


1.2  Learning Agreement

Het 1.2 formulier dient maximaal een week vóór vertrek getekend door zowel jezelf, het International Office en de partnerschool verstuurd te worden naar erasmus@hva.nl. Hiermee bevestig je je aanvraag en hierna zal de eerste betaling worden gedaan. Let op, je bent zelf verantwoordelijk voor het verzamelen van deze handtekeningen!


1.2B Changes to the Learning Agreement

Het 1.2B formulier is alleen van belang als je vakken in het buitenland onverhoopt wijzigen. Je dient dan toestemming bij de examencommissie te vragen voor je nieuwe vakken en vervolgens ook het 1.2B formulier in te vullen. 


1.3  After Mobility

      Het 1.3 formulier dient door de partner getekend te worden aan het einde van je uitwisseling en binnen een maand na terugkomt te worden ingeleverd via erasmus@hva.nl. Doe dit voor je terugkomt naar Nederland! Mochten je cijfers nog niet bekend zijn, laat dan alleen het bovenste gedeelte invullen/ondertekenen. Je officiële cijferlijst (Transript of Records) volstaat namelijk ook, lever deze dus ook aan bij erasmus@hva.nl.


1.4  Credit recognition

      Het International Office kan het 1.4 formulier pas voor je ondertekenen zodra je officiële cijferlijst (Transcript of Records) binnen is. Zorg dat je dit formulier invult en met je cijferlijst aanlevert en laat ondertekenen door het International Office. Daarna dien je ook dit formulier te versturen naar erasmus@hva.nl. Pas daarna zal je beurs zijn afgerond.


Documenten (downloads)

Erasmus+ formulieren studie 2019 - 2020

Procedures studenten (Engelstalig) met gedetailleerde informatie


Stage in het buitenland

Procedure en formulieren Erasmusbeurs voor stage
Ook voor een beurs voor stage is een viertal formulieren die je dient in te vullen voor een Erasmusbeurs. Alle formulieren vind je in het Totaaloverzicht (zie onder bij de tabs in het document voor de verschillende formulieren. Let op: het schijnt dat het formulier soms niet lekker werkt via MacOs. Kijk dus even of je alles goed kunt invullen. Voor stage en voor studie zijn er aparte formulieren, Zorg dus dat je de juiste documenten invult.

Ook vind je een PDF met uitgebreide info over de hele procedure. We leggen de informatie ook in onze eigen woorden verder hieronder op de pagina uit.


2.1    Application form
Met dit formulier doe je de aanvraag voor een beurs. Onderaan het formulier moet het International Office aangeven of je door hen bent geselecteerd of niet. Mocht je niet zijn geselecteerd kun je dus alsnog een aanvraag doen alleen zal je op de reservelijst belanden (let op, je maakt nog steeds kans op het krijgen van een beurs).

2.2    Learning Agreement
Het 2.2 formulier dient maximaal een week vóór vertrek getekend door zowel jezelf, het International Office en het bedrijf waar je stage gaat lopen, verstuurd te worden naar erasmus@hva.nl. Hiermee bevestig je je aanvraag en hierna zal de eerste betaling worden gedaan. Let op, je bent zelf verantwoordelijk voor het verzamelen van deze handtekeningen!2.2B Changes to the Learning Agreement
Het 2.2B formulier is alleen van belang als er tijdens je stage onverhoopt iets wijzigt in je stage.

2.3    After the Mobility

Het 2.3 formulier dient door je stagebedrijf te worden getekend en binnen een maand na terugkomt te worden ingeleverd via erasmus@hva.nl. Doe dit voor je terugkomt naar Nederland!


Documenten (downloads)

Erasmus+ formulieren stage 2019 - 2020

Procedures studenten (Engelstalig) met gedetailleerde informatieCulturele Verdragen

Veel landen bieden beurzen aan voor studie en onderzoek voor Nederlandse studenten en afgestudeerden. Je kunt ook taalcursussen in de zomer volgen. Vele van deze beurzen vallen onder het Cultureel Verdrag met Nederland. De Culturele Verdragen bevorderen de samenwerking tussen landen op cultureel, educatief en wetenschappelijk gebied.

De Nuffic bemiddelt voor beurzen voor ruim twintig landen. De Nederlandse overheid verleent op haar beurt beurzen aan buitenlandse studenten om in het kader van het HSP-programma in Nederland te studeren of onderzoek te doen.

Meer informatie over deze beurzen is terug te vinden op de website van NUFFIC.  Daar vind je uitgebreide informatie over de voorwaarden, de aanvraagprocedure, de landen die in aanmerking komen en de beursbedragen.

VSB Fonds

Wat is het VSB fonds?

Afgestudeerden die hun studie willen voortzetten in het buitenland of daar onderzoek willen doen kunnen een beroep doen op het VSB fonds. Het VSB fonds stelt elk jaar een aantal beurzen beschikbaar voor bevlogen en gemotiveerde studenten, die zich graag verder willen ontwikkelen. Je moet wel goede studieresultaten behaald hebben. Je bepaalt zelf wat je gaat doen, waar en waarom.

Kijk voor actuele informatie op deze pagina: 

https://az.hva.nl/studenten/az-lemmas/studenten/faculteiten/fbsv/buitenland-stage-en-studie/beurzen/beurzen.html 

Fulbright beurzen (VS)

Ben je van plan in de zomer stage te gaan lopen, of te werken in de Verenigde Staten? Heb je een stageplek gevonden maar problemen met het regelen van een visum? Dan heeft het Fulbright Center het stageprogramma voor jou. Het programma is bedoeld voor alle studenten hoger onderwijs die in de zomer stage willen lopen of werken in de Verenigde Staten.

Aanbod

 • Een DS-2019 formulier waarmee je een werk/stagevisum kan aanvragen
 • Een databank met stage adressen en beroepsorganisaties
 • Persoonlijk advies
 • Een verzekering tegen ziektekosten
 • Een handboek en een oriëntatie bijeenkomst voor vertrek

De stage moet minimaal 2 en maximaal 4 maanden duren. Hoewel je zelf voor een stageplek moet zorgen kan het Fulbright Center je hier wel bij helpen. Zo hebben we in ons documentatiecentrum een database met stageadressen.

Informatiebladen

Meer informatie over stage lopen vind je in de Informatiebladen op de website van het Fulbright Center:

 • nr. 11 - 'Stage lopen'
 • nr. 19 - 'Risico's van een studie-, stage- of onderzoeksverblijf'
 • nr. 25 - 'Pre Departure Information'
 • nr. 27 - 'Visa ten behoeve van studie, stage of onderzoek'.

Contact

Femke Niehof / Erik van den Berg
info@fulbright.nl
http://www.fulbright.nl
Telefoon 020 - 531 5930

Postadres:
Postbus 17374
1001 JJ Amsterdam

Bezoekadres:
Fulbright Center
Herengracht 472
1017 CA Amsterdam

Ervaringen en weblogs studenten

Op deze pagina vind je weblogs van CMD studenten over de ervaringen van hun studie in het buitenland. We proberen dit zo goed mogelijk up-to-date te houden. Mocht er een link toch niet meer werken, laat het even weten bij Mattijs Blekemolen.

Filmpjes van CMD studenten over hun verblijf in het buitenland kun je vinden in deze Vimeo groep.


Mid Sweden University, Sundsvall, Zweden

David van Arragon, 3e jaars CMD, volgt tijdens het tweede semester van collegejaar 2012-2013 zijn minor aan de Mid Sweden University in Sundsvall, Zweden.

http://daveinsweden.wordpress.com/


Fachhochschule Voralberg, Oostenrijk

Cleo Graaf en Mellissa Geutskens, derdejaars studenten CMD (in studiejaar 2012 - 2013) hebben tijdens hun verblijf in Oostenrijk een blog bijgehouden.

http://mellsadventures.tumblr.com/

http://cleograaf.wordpress.com/


Vervolgopleidingen

Masters Portal

De website www.MastersPortal.eu is een gespecialiseerde website op het gebied van masterstudies in 32 landen in Europa.

 

Ploteus

Ploteus is een website die opgezet werd door de Europese Commissie met als doel studenten, werkzoekenden, ouders, loopbaanbegeleiders en leerkrachten informatie te helpen vinden over studeren in Europa.