Internationaal

Internationale mogelijkheden

Internationale ervaring waardevol voor ontwerpers


Een internationale ervaring is, zowel op studie als op persoonlijk vlak, een waardevolle toevoeging aan je ontwikkeling als ontwerper. Je kunt hiervoor naar het buitenland gaan, maar je kunt ook kiezen uit het internationale aanbod binnen het CMD curriculum. Alle mogelijkheden bieden je de kans om bijvoorbeeld kennis te maken met een andere (ontwerp)cultuur, studenten met andere culturele achtergronden en ontwerpskills, ervaring op te doen bij een internationaal stagebedrijf, of - samen met studenten uit het buitenland - aan een internationaal project te werken.

Bedrijven vinden het heel interessant als hun aankomende stagiairs en/of nieuwe collega's voor studie en/of stage in het buitenland zijn geweest. Of anderszins een internationale ervaring hebben. Dit getuigt van een ondernemend en nieuwsgierig karakter, aldus de bedrijven. Bij steeds meer ontwerpbureaus en (internationale) bedrijven werken CMD'ers samen met designers en developers uit het buitenland. Zowel als collega als ook als klant in het buitenland. Er wordt binnen deze bedrijven dan ook voornamelijk in het Engels gecommuniceerd. Zowel onderling als richting klanten. En het komt ook voor dat je naar het buitenland mag om aan een klant een presentatie te geven.

Een internationale ervaring tijdens je opleiding is daarom erg waardevol en kan je kansen op de arbeidsmarkt zeker vergroten. Het International Office van CMD helpt je daar graag verder mee. Op deze pagina vind je meer informatie over de mogelijkheden binnen en buiten de opleiding.


Internationale ervaring opdoen tijdens de opleiding

Binnen de opleiding CMD is op dit moment een aantal mogelijkheden waarop je als student aan je internationale competenties kunt werken:

  • In alle studiejaren: tijdens de SRP-week kiezen voor de activiteit 'Internationalisering';
  • In alle studiejaren: tijdens de SRP-week kiezen voor de activiteit 'Verbeter je Engels';
  • In alle studiejaren: studiereis van IAM Core (studievereniging CMD);
  • Tweede jaar: kiezen voor het internationale project Design Across Borders (Project Concept);
  • Tweede jaar: kiezen voor het keuzevak Engels (voor 2 SRP's) in Blok 2;
  • Derde jaar: kiezen voor een buitenlandse minor;
  • Derde jaar: kiezen voor één van de drie internationale CMD minoren;
  • Afstudeerjaar: tijdens de lange stage in het buitenland (eventueel gevolgd door het afstudeerproject)


Voorlichtingspresentatie

Ieder jaar wordt door het International Office CMD voorlichting gegeven over de studie en stagemogelijkheden in het buitenland. De presentatie van 2018 vond plaats op maandag 19 februari jl. De slides kun je hieronder nog terugvinden. Mocht je meer informatie willen, neem dan contact op met het International Office van CMD (zie onderaan deze pagina).

Slides voorlichtingspresentatie 2019


Welke informatie bieden wij je nog meer aan?

Op deze en aanverwante pagina's op Moodle kun je meer informatie vinden over onderstaande zaken. Je vindt meer info via de linkjes in het menu (links).

Buitenlandse minoren: Met welke partnerscholen heeft CMD een overeenkomst? Welke vakken / minoren kun je daar volgen?

Voorwaarden & Procedures minor: Wanneer kan / mag je naar het buitenland en wat moet je daar allemaal voor regelen?

Stages in het buitenland: Wat zijn de mogelijkheden, voorwaarden en procedures om stage te lopen in het buitenland? Worden er al buitenlandse stages aangeboden?

Beursmogelijkheden: Welke beurzen zijn er beschikbaar om (een deel van) je studie en/of stage te financieren?

Ervaringen van CMD studenten: er zijn voor jou ook al studenten in het buitenland geweest en mogelijk ook al bij de partnerschool waar jij interesse in hebt. Wie weet kunnen zij nog iets voor je betekenen en/of hebben ze een filmpje / weblog gemaakt.

Vervolgopleidingen: Wat kun je nog meer doen op het gebied van studie in het buitenland?


Contact:

Voor al je vragen over studie of stage in het buitenland kun je in eerste instantie contact opnemen met: 

International Office CMD | TTH 01A34 | international-cmd@hva.nl


Mattijs Blekemolen - Coördinator Internationalisering CMD

Theo Thijssenhuis (TTH) kamer 01A34
m.blekemolen@hva.nl
06 - 21 15  61 86

Voor algemene vragen over studie en stage in het buitenland kun je bij Mattijs terecht. Hij is het beste per mail bereikbaar en maakt dan graag een afspraak met je. Hij weet voornamelijk wat de mogelijkheden voor studie in het buitenland zijn. Bijvoorbeeld over welke partneropleidingen we bij CMD zoal hebben. En wat je daar kunt leren.


Jos Kok - Stagebureau CMD
stage-cmd@hva.nl
06 - 21 15 71 22
spreekuur: wo. van 09.30 - 11.30 uur TTH 01A34 of Medialounge

Jos Kok is het stagebureau van CMD. Net als bij bedrijven in Nederland is hij degene die ook stagebedrijven in het buitenland moet goedkeuren. Mogelijk heeft hij nog interessante bedrijven voor je in het buitenland. Maar ga ook zeker zelf op zoek naar bedrijven en stel ze voor aan hem.


Inloopspreekuur International Office CMD
De komende tijd is er geen inloopspreekuur. 

In plaats daarvan kan je een afspraak maken via international-cmd@hva.nl.