Buitenland

Studie en stage in het buitenland


Internationale ervaring waardevol voor ontwerpers

Een verblijf in het buitenland is, zowel op studie als op persoonlijk vlak, een waardevolle ervaring. Je maakt kennis met een ander land, een andere cultuur, een ander onderwijssysteem, je kunt vakken volgen die hier niet gedoceerd worden, je voegt iets toe aan je CV en je vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Bedrijven vinden het heel interessant om te zien als hun nieuwe werknemers voor studie en/of stage in het buitenland zijn geweest. Dit getuigt van een ondernemend en nieuwsgierig karakter.
Bij steeds meer ontwerpbureaus en (internationale) bedrijven werken CMD'ers samen met designers en developers uit het buitenland. Zowel als collega als ook als klant in het buitenland. Er wordt binnen deze bedrijven dan ook voornamelijk in het Engels gecommuniceerd. Zowel onderling als richting klanten. En het komt ook voor dat je naar het buitenland mag om aan een klant een presentatie te geven. Een internationale ervaring tijdens je opleiding is daarom erg waardevol. We helpen je daar graag verder mee.


Voorlichtingspresentatie

Ieder jaar wordt door het International Office CMD voorlichting gegeven over de studie en stagemogelijkheden in het buitenland. De presentatie van 2017 is al geweest. De slides kun je hieronder nog terugvinden. Mocht je meer informatie willen, neem dan contact op met het International Office van CMD (zie onder).

Slides voorlichtingspresentatie 2017
 

Wanneer kun je naar het buitenland?

Binnen de opleiding CMD zijn op dit moment twee mogelijkheden waarop je als student naar het buitenland kunt:

  1. In je derde jaar  tijdens de minor periode (Semester 2 / Blok 3 + 4)
  2. In je afstudeerjaar tijdens de afstudeerstage ​eventueel gevolgd door het afstudeerproject


Begin een jaar van tevoren

Er zijn verschillende mogelijkheden om tijdens je studie naar het buitenland te gaan. Het is belangrijk dat je je verblijf goed voorbereidt. Over het algemeen wordt aangeraden om een jaar van te voren te beginnen. Dit heeft in het bijzonder te maken met de verschillende sluitingsdata van beursprogramma's en fondsen.Mocht je besloten hebben om een deel van je studie in het buitenland te gaan volgen, dan even je aandacht voor de checklist. In deze checklist zijn alle stappen opgenomen die je moet doorlopen om je minor in het buitenland te doen. Neem deze dus zorgvuldig door. Voor een afstudeerstage in het buitenland is ook een checklist beschikbaar. Meer info bij het CMD stagebureau (stage-cmd@hva.nl).


Contact:

Voor al je vragen over studie of stage in het buitenland kun je in eerste instantie contact opnemen met: 

International Office CMD | TTH 01A34 | international-cmd@hva.nl


Mattijs Blekemolen - Coördinator Internationalisering CMD

Theo Thijssenhuis (TTH) kamer 01A34
m.blekemolen@hva.nl
06 - 21 15  61 86

Voor algemene vragen over studie en stage in het buitenland kun je bij Mattijs terecht. Hij is het beste per mail bereikbaar en maakt dan graag een afspraak met je. Hij weet voornamelijk wat de mogelijkheden voor studie in het buitenland zijn. Bijvoorbeeld over welke partneropleidingen we bij CMD zoal hebben. En wat je daar kunt leren.


Sintha de Jager - Medewerker Internationalisering CMD

Theo Thijssenhuis (TTH) kamer 01A34
s.a.de.jager@hva.nl
06 - 15 27 56 82

Sintha de Jager weet meer over de operationele kant rondom studie of stage in het buitenland. Denk aan diverse procedures, formulieren, beursmogelijkheden, huisvesting, etc. Elke woensdag werkt zij samen met Mattijs in het International Office CMD.


Jos Kok - Stagebureau CMD
stage-cmd@hva.nl
06 - 21 15 71 22
spreekuur: wo. van 09.30 - 11.30 uur TTH 01A34 of Medialounge

Jos Kok is het stagebureau van CMD. Net als bij bedrijven in Nederland is hij degene die ook stagebedrijven in het buitenland moet goedkeuren. Mogelijk heeft hij nog interessante bedrijven voor je in het buitenland. Maar ga ook zeker zelf op zoek naar bedrijven en stel ze voor aan hem.


Inloopspreekuur International Office CMD
woensdag 10.00 – 12.00 uur
TTH 01A34

Langskomen tijdens het inloopspreekuur? Dat kan. Elke woensdag tussen 10.00 - 12.00 uur is er iemand aanwezig in de docentenkamer. Heel soms hebben we een afspraak, dus als je wilt langskomen, maak dan even een afspraak via international-cmd@hva.nl.