Internationaal

Minor in het buitenland

Het is mogelijk om - als invulling van je derdejaars minor - onderwijs in het buitenland te volgen bij één van onze partnerscholen. Je bent ook vrij om zelf een geschikte universiteit in het buitenland te zoeken. Houd er dan wel rekening mee dat CMD deze universiteit / hogeschool eerst moet goedkeuren. Dit vraagt ook om meer inspanning en tijd van jouw kant. Je kunt dus beter gebruik maken van het bestaande minor aanbod van de partnerscholen van CMD. 


Momenteel heeft CMD overeenkomsten met een aantal Europese universiteiten / hogescholen (Erasmus) en een aantal niet-Europese universiteiten (geen Erasmus). Deze universiteiten / hogescholen hebben allemaal Engelstalige vakken of minoren waarvoor je je als CMD student kunt inschrijven. Je vindt deze links in het menu. 


Voor de Europese partners geldt dat je in aanmerking kunt komen voor een Erasmusbeurs (studiebeurs) als je bij één van deze partnerscholen wilt studeren. Bovendien hoef je als Erasmus uitwisselingsstudent geen extra collegegeld te betalen aan de partnerschool in het buitenland. Tevens word je geholpen met het regelen van je huisvesting.


We hebben per Europese partnerschool ongeveer vier plekken voor CMD studenten per semester. Dit geldt helaas (nog) niet voor de Hanyang University en RMIT in Australië (en hun vestiging in Vietnam). We hebben hier 1 a 2 plekken vanuit CMD. Houd daar dus rekening mee en denk aan een tweede en/of derde reservekeuze voor je partnerschool.


Voor alle partnerscholen geldt dat Indien er meer dan het aantal afgesproken CMD studenten zijn die naar dezelfde partner willen, dit een bespreekpunt is. Er is soms wel voor meer studenten plek, maar slechts voor het afgesproken aantal een Erasmusbeurs beschikbaar. 


Aandachtspunt: de internationale informatie die op de websites van deze hogescholen wordt vermeld is weliswaar allemaal in het engels, maar zoek wel even goed naar de vakken (niveau: Undergraduate) die ook echt in het engels worden gegeven (english taught). Niet alle partnerscholen bieden (zoals bijvoorbeeld bij CMD) een hele minor aan voor 30 ECTS. In plaats daarvan hebben ze losse vakken. Je moet dan zelf voor minimaal 30 ECTS aan vakken / projecten uitkiezen en daar goedkeuring bij de CMD examencommissie voor vragen.


Je ziet vaak ook dat deze hogescholen hun hele site in het engels hebben laten vertalen (dus ook alle vakken) maar dat betekent niet dat deze vakken ook allemaal in het engels worden gegeven. We zijn op dit moment bezig om per hogeschool een duidelijke lijst met 'english taught courses' te vermelden. Als we die hebben zullen we dit bij de info zetten. Lees ook meer bij het onderdeel 'vakkenpakket samenstellen' op Moodle.


Deadline aanmelden minor buitenland voor semester 2 (Februari - Juli 2020) is dinsdag 17 september 2019 om 17:00 uur.


Kijk voor meer informatie bij het onderdeel Voorwaarden & procedures minor.
Fotocollage van CMD student Marit Hilarius | minor bij de Mid Sweden University | 2016