Internationaal

Stage in het buitenland

Het is mogelijk je afstudeerstage in het buitenland te doorlopen. Evenals bij een stage in Nederland ben je vrij om zelf een geschikt stagebedrijf in het buitenland te zoeken. Houd er wel rekening mee dat het CMD-stagebureau je stagebedrijf wel eerst moet goedkeuren. Dit vraagt wat meer inspanning en tijd van jouw kant. Begin op tijd!

Je doorloopt dezelfde stappen als een reguliere stage in Nederland (zie Moodle), echter, zorg ervoor dat je alle betrokken partijen op de hoogte stelt. Dit zijn de afstudeercoördinator, het CMD-stagebureau, International Office en SLC-begeleider.

Bij het zoeken naar internationale stagebedrijven is het van belang dat je informatie kunt geven over CMD. Je kunt altijd verwijzen naar de Engelstalige informatie over CMD die staat op www.cmd-amsterdam.nl/english. Deze checklist helpt je met het doorlopen van alle stappen.


Aanbod buitenlandstages in de CMD stagebank

​Met enige regelmaat ontvangt het Stagebureau stageverzoeken vanuit het buitenland. Deze stages worden aangeboden op een aparte pagina in onze Stagebank.​ Wil je contact opnemen met één van deze bedrijven, laat het dan ook even weten aan het stagebureau. Kom langs op het spreekuur op woensdagochtend van 9.30 - 11.30 uur in 01A34 of mail naar stage-cmd@hva.nl


International Office CMD

​Bij het International Office ga je altijd langs om je buitenlandse stage te melden. Tevens dien je een thuisblijversformulier in te vullen en af te geven. Dit is een formulier waarin al jouw gegevens staan in het geval van calamiteiten. Daarnaast kun je bij het International Office terecht voor mogelijkheden m.b.t. beursaanvragen. Het International Office heeft een brede ervaring met het begeleiden van studenten die in het buitenland ervaring op willen doen.


Tips van een CMD-student voor stage / afstudeerproject in de USA.


Visa
Als je geïnteresseerd bent om ook je afstudeerproject in het buitenland te doen, regel dit gelijk van tevoren met je bedrijf. Zorg dat je meteen een J-1 student exchange intern visa aanvraagt voor een jaar. Verlengen van een bestaand J-1 visum is niet mogelijk, dus als je halverwege besluit te blijven zul je het hele proces opnieuw moeten doorlopen, iets waar je op dat moment waarschijnlijk geen tijd voor hebt.

Eerder weg kan altijd, zomaar blijven kan niet.

Visa ten behoeve van minors / stages vallen bijna altijd onder de J-1 (uitwisseling) categorie. De overheid geeft deze visums niet zelf uit. Om zo’n visum te krijgen moet je je aanmelden bij een Sponsor Agency. Een visum-sponsor is een bedrijf die door de overheid aangewezen is om achtergrondchecks uit te voeren en al het papier werk bij elkaar te sprokkelen. Veel universiteiten zijn tegelijk ook sponsor agency, daarom heb je voor minors vaak veel minder moeite om een visum te krijgen, gezien het feit dat de universiteit eentje voor je kan verstrekken.

Sommige grote bedrijven zijn ook sponsor agency. Als je stage gaat lopen bij een bedrijf die zelf visa kan verstrekken kun je het volgende negeren:

Het vinden van een geschikte sponsor agency is ontzettend lastig. Daarnaast is het benodigde papierwerk dat je moet verstrekken vrij complex en erg foutgevoelig. Ik raad je sterk aan in Nederland een placement provider in te schakelen die je door het proces kan helpen. Ik heb zelf gebruik gemaakt van https://www.stage-usa.net. Het heeft een fiks prijskaartje, maar het feit dat er altijd iemand klaar zit de je kunt bellen of mailen met vragen en die alle papieren voor je doorloopt is het meer dan waard.

Beurs
Een beurs is natuurlijk ontzettend nuttig, maar let goed op het volgende. Als je trip naar de VS deels of volledig wordt gefinancierd door een instantie (in de vorm van een beurs) die zelf subsidies krijgt van de overheid, dan krijg je te maken met de zogenaamde Two-Year Home Country Residence Requirement. Dit betekent dat je na je stage verplicht minimaal twee jaar weer in Nederland moet zijn. Voor sommigen is dit geen probleem, maar realiseer dat je na zo’n lange tijd helemaal gewend zult zijn. Als je dan twee jaar weer weg moet slaat dat een behoorlijk gat in je nieuwe vriendenkring / sociale activiteiten. Dus vraag altijd na of dit van toepassing is voordat je je inschrijft! (Zelfs als je denkt dat je toch terug komt).


Zoek een hobby
Als je hier komt voor een stage wil je niet dat je hele leven in het teken staat van werk. Vind een hobby, schrijf je in bij een sportclub, zoek een band, doe iets om mensen te leren kennen. Als je dat niet doet, kan je trip weleens heel eenzaam worden. De split tussen werk en privé is in de VS groter dan in Nederland, dus de kans dat je op zaterdagavond met collega’s een biertje drinkt is vrij klein.

Huisvesting
De doorloop van appartementen / kamers in grote steden in de VS is erg snel. Helemaal in steden met een groot aantal internationale werknemers/studenten zoals New York of Los Angeles. Wees niet te zenuwachtig over het vinden van de perfecte kamer vanuit Nederland, want dat is simpelweg niet te doen. Voor New York: Gypsy Housing groepen op Facebook, http://www.nyhabitat.com/ of https://streeteasy.com. Protip: zoek iets gemeubileerds. Je wilt niet investeren in meubels als je niet zeker weet of je kunt blijven voor langere tijd. Als je het aandurft kun je overwegen om de eerste twee-ish weken in een hotel te overnachten, en tijdens die twee weken op zoek te gaan naar een kamer via Facebook.

Succes! Groet, Rijk van Zanten (CMD afstudeerder 2017 - 2018). Stage + project in New York.

Bemiddelingsbureaus buitenlandstages:

  • Organisatie Stagehuis: http://www.stagehuis.nl/
  • Organisatie Abroad Internships: http://abroad-internships.nl/
  • Organisatie Enternships: http://www.enternships.com
  • Organisatie Students Go Abroad: http://www.studentsgoabroad.com/​
  • Organisatie 2-Shanghai (China): http://2-shanghai.com/
  • Organisatie MM2 (Turkije, Suriname): http://www.makeamove2.nl/
  • Organisatie Alumno Astralis (Mauritius): http://www.alumnoastralis.mu/
  • Organisatie Stagereizen (Australie, Nieuw-Zeeland): http://www.stagereizen.nl/
  • Organisatie New Zealand Internships (Australie, Nieuw-Zeeland): http://www.internships.co.nz/​
  • Organisatie Stage in Dubai (Dubai): http://stageindubai.nl/​​​


Af​studeercoördinator CMD:

Sonja Rouwhorst
s.e.rouwhorst@hva.nl​
020 - 595 1845
werkt niet op: donderdagen


Stagecoördinator CMD:

Laura van der Vlies
l.van.der.vlies@hva.nl​
06 - 21157101
werkt niet op: maandagen


Stagebureau CMD:

Jos Kok
stage-cmd@hva.nl
06 - 21157122
spreekuur: wo. van 09.30 - 11.30 uur


International Office CMD
Mattijs Blekemolen
Theo Thijssenhuis kamer 01A34
international-cmd@hva.nl​
020 – 595 1711


Coördinator Internationalisering CMD
Mattijs Blekemolen​
Theo Thijssenhuis (TTH) kamer 01A34
m.blekemolen@hva.nl
020 – 595 1818​