CMD Nieuws

SRP - Gebruikerstest - Bone conducting headsets

 
Foto van Harm van Vugt
SRP - Gebruikerstest - Bone conducting headsets
door Harm van Vugt - dinsdag, 5 juni 2018, 11:11
 

Beste Student,

Wil jij een navigatie systeem testen die via state-of-the-art 'Bone conducting' instructies geeft?


Toelichting

Mensen met een visuele beperking (VIPs) hebben veel moeite met navigeren in de openbare ruimte. Wegopbrekingen, drukte, lawaai en grote pleinen zijn enkele factoren die hieraan bijdragen. Navigatie applicaties als Google Maps hebben VIPs de afgelopen jaren al enorm geholpen bij dit probleem, echter gebruiken deze applicaties audio instructies en het gehoor is juist heel belangrijk voor VIPs om op de omgeving te letten.

Met het onderzoeksproject EyeBeacons onderzoeken wat er moet veranderen rondom navigatiesoftware, zodat VIPs nog makkelijker door de openbare ruimte kunnen navigeren.


We kijken onder andere naar de navigatie instructies zelf, waar moeten deze aan voldoen en kunnen we deze ook op een andere manier communiceren.
Zo willen we onderzoeken of een speciaal type koptelefoon de VIPs beter kan ondersteunen met het oriënteren op de omgeving. Een bone conducting headset zou hierbij moeten kunnen helpen. Een bone conducting headset gebruikt je schedel als klankkast, waardoor je oren vrij blijven en je die kan gebruiken voor het luisteren naar omgevingsgeluiden.


Wij hebben twee modellen bone conducting headsets aangeschaft (type Aftershokz Sportz en Trekz) en willen met een usability test vaststellen of deze effectief zijn in de drukke stadse omgeving.
We zijn op zoek naar een student die kan testen, waarbij met 10 testpersonen de gebruiksvriendelijkheid van de headset wordt bepaald voor navigatie in de openbare ruimte.

Wil je meer weten of gelijk beginnen? Er is plaats voor 1 student...

Mail Joey van der Bie j.h.f.van.der.bie@hva.nl of loop bij hem langs op de 4e van het TTH