Gezocht/gevraagd

Bijbaan: Circuscultuur in kaart gebracht

 
Foto van Ruben Logjes
Bijbaan: Circuscultuur in kaart gebracht
door Ruben Logjes - vrijdag, 12 oktober 2018, 14:53
 

Het circus in Nederland maakt een vernieuwing door. Hoewel het beeld in de media soms doet vermoeden dat het zijn langste tijd heeft gehad, krijgt het circus steeds meer voet aan de grond. In navolging van o.a. Cirque du Soleil wordt het circus ook hier steeds meer als nieuwe kunstvorm gezien. Er zijn inmiddels twee hbo-opleidingen Circus Arts en er zijn twee vooraanstaande internationale festivals in Rotterdam en Tilburg. Maar ook het traditionele circus blijft zijn bestaansrecht houden. Naast de gebruikelijke kerstcircussen programmeren steeds meer theaters en festivals circus. Het circus is erkend als immaterieel erfgoed en ook in het recente advies van de Raad van cultuur over het theaterbestel is circus als kunstvorm toegevoegd. 

Recentelijk is door Circuscultuur een initiatief gestart om de bedrijfstak Circus in Nederland te versterken. Onderdeel van de plannen is om te komen tot goede en eenduidige informatie over het circus. De huidige beleidsinformatie is gedateerd en gebaseerd op weinig betrouwbare bronnen. 

Wat ga je doen? 

Je werkt mee met het opbouwen van een circusatlas. Je verzamelt data uit allerlei systemen en van diverse circus websites, doet interviews, neemt vragenlijsten af en verwerkt de data in een nieuwe database. Je helpt mee met het inventariseren van wensen en knelpunten in de informatiebehoefte. De circusatlas is gebaseerd op de ervaringen van de festivalatlas (http://festivalatlas.nl/) die is ontwikkeld door de Hogeschool van Amsterdam. Begeleiding krijg je vanuit het lectoraat Crossmedia van de HvA, en je werkt ook nauw samen met LCKA. 

Wie ben jij? 

Jij bent een HBO of WO student in de richting van digitale media, cultuurmarketing of in de richting literatuur/media/kunst & cultuur. Vanzelfsprekend heb je affiniteit met het circus. 

Je kunt zelfstandig werken, durft om hulp te vragen wanneer nodig én je mening te geven. Je bent analytisch sterk onderlegd, nauwkeurig en een doorzetter. Je krijgt energie van het analyseren van data. 

Omvang en salaris 

Er zal eerst een pilot worden gedaan om goed inzicht te krijgen in hoeveel en welke informatie er is, en hoe bruikbaar dat is. Voor de pilot gaat het om 120 uur voor de komende 3 maanden. Het vervolg zal naar verwachting een even grote omvang hebben. Je kunt per direct beginnen en zal 10 euro bruto per uur ontvangen. 

Geïnteresseerd? 

Voor meer informatie en/ of je sollicitatie kun je mailen naar het Lectoraat Crossmedia lectoraatcrossmedia@hva.nl t.a.v. Harry van Vliet