Studiekeuzecheck

Aanmeldprocedure CMD 2019-2020

Op deze pagina vind je alle informatie over de aanmeldprocedure en de studiekeuzecheck van de opleiding Communication and Multimedia Design (CMD). Helemaal onderaan deze pagina staat informatie over de routebeschrijving, de studievereniging van CMD en laptopeisen.

Schrijf je in op uiterlijk 1 mei 2019 voor studiejaar 2019-2020. 
Gebruik hiervoor het stappenplan inschrijven. Een verplicht onderdeel van de inschrijving is de studiekeuzecheck. Op studiekeuzecheck vind je alle informatie over regels en uitzonderingen.

Vooropleiding

Je wordt tot deze studie toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Voor havisten is het vak wiskunde (A of B) een verplichte eis. Klik hier voor meer informatie over de toelatingseisen.


A. STUDIEKEUZECHECK (SKC)

De studiekeuzecheck is een verplicht onderdeel van je aanmelding. Met de studiekeuzecheck kijk je, voordat je gaat studeren, of de studie echt bij je past. Deze dag is om te ervaren hoe een lesdag met docenten en studenten bij CMD eruit ziet en om alle vragen die je nog hebt te stellen. Voor ons is het een check om te kijken of jouw verwachtingen van de studie kloppen met wat wij je bij CMD bieden. 

Op basis van het resultaat van de verschillende onderdelen krijg je een studiekeuzeadvies. De studiekeuzecheck bestaat uit:

1. een online vragenlijst (vooraf invullen);

2. een huiswerkopdracht (vooraf maken en meenemen);

3. een les met een

·       toetsing over de opgegeven stof (3 artikelen)

·       een praktijkopdracht;

·       gesprek n.a.v. je ingevulde vragenlijst

En daarnaast maak je kennis met je aanstaande medestudenten en docenten.

 
Voorbereiding studiekeuzecheck

Na je inschrijving voor je opleiding via Studielink ontvang je een uitnodiging om je aan te melden voor de studiekeuzecheck. Zodra je je aanmeldt voor de studiekeuzecheck kies je een datum en/of een dagdeel. Doe dat zo snel mogelijk. Ter voorbereiding op de studiekeuzecheck vul je tijdens je inschrijving in een online vragenlijst in. In de vragenlijst komt een vraag aan bod over de vakken in het propedeusejaar, bekijk de vakken/projecten in het propedeusejaar op de pagina Studiegids propedeuse. Welke onderdelen lijken je leuk en welke minder leuk? In de opleiding Communication & Multimedia Design krijg je zowel vakken over techniek en programmeren als over design, strategie en cultuur & media. Spreekt het brede karakter van CMD je aan? Licht je antwoord toe in de vragenlijst.


De dag bestaat uit een theorietoets over de 3 artikelen, een les waarin je je gemaakte opdrachten gebruikt en een gesprek naar aanleiding van de vragenlijst die je hebt ingevuld. 

Huiswerkopdracht en toets

Voor de studiekeuzecheck moet je thuis een werkboek invullen en teksten lezen om je voor te bereiden voor de toets. Zie hieronder de uitleg:

a. Werkboek

Het is de bedoeling dat je onderstaand werkboek invult, uitprint en meeneemt naar de studiekeuzecheck. Als je dit niet bij je hebt, kun je niet deelnemen aan de SKC-dag.

link werkboek

Bij opdracht 2 hoort een video:

Je kunt tijdens de toets (zie kop 'b. Toets' hieronder) vragen krijgen over de video. Maak dus goede aantekeningen over de video.

b. Toets

Voor de studiekeuzecheck moet je thuis enkele vakinhoudelijke teksten lezen. De links naar de (online) teksten vind je hieronder. Lees de teksten grondig door. Maak aantekeningen die je nog een keer doorleest. Per artikel ben je ongeveer 2 uur kwijt om het te lezen en aantekeningen er over te maken. Over deze teksten krijg je tijdens de studiekeuzecheck een toets. Maak dus goede aantekeningen. 

Artikel 1: Guided tour through web design history tour

Artikel 2: What UX is and what isn’t?

Artikel 3: Designer & Code, To code, or not to code?


De les

Tijdens de les ervaar je hoe het eraan toe gaat op CMD Amsterdam en maak je meteen kennis met een aantal van je aanstaande medestudenten. Het programma van de les staat hieronder.

Datum studiekeuzecheck

Woensdag 21 augustus van 10.00 tot 14.00 uur  

Houd hier alvast rekening mee in je agenda.  

Programma ochtend

09.50-10.00 uur              Inloop

10.00-10.15 uur              Welkom en uitleg van de dag

10.15-10.45  uur             Toets over vooraf opgegeven materiaal

10.45-12.00 uur              Les waarvoor je thuis de opdracht hebt gemaakt. Neem je werkboekje mee

12:00-12:15 uur              Pauze

12.15-13:30 uur              Studieloopbaangesprek waar in kleine groepjes de ingevulde vragenlijst wordt besproken.

13.30-14:00 uur              Napraten voor studenten die nog vragen hebben.

 

Studiekeuzeadvies

Op basis van het resultaat van de verschillende onderdelen krijg je - twee weken na de studiekeuzecheck - een studiekeuzeadvies. Daarin geven we aan of wij denken dat de opleiding een passende keuze voor je is. Het is de bedoeling dat jij ook gaat nadenken of je ervaring tijdens de studiekeuzecheck overeenkomt met je verwachtingen en of je deze opleiding echt wilt doen. Klik voor meer informatie hier. Het advies is niet bindend.

Als je elk onderdeel van de studiekeuzecheck hebt doorlopen kun je tot slot via Studielink je inschrijving voltooien door de machtiging van het collegegeld in te vullen en je collegekaart aan te vragen. 

Iedereen die aan de toelatingseisen voldoet (juiste vooropleiding), zich tijdig heeft aangemeld en de studiekeuzecheck heeft voltooid is toelaatbaar. 

 

B. ALGEMEEN

Locatie & routebeschrijving  

De locatie van de studiekeuzecheck is op de 1e etage van het Theo Thijssenhuis, Wibautstraat 2-4 te Amsterdam (witte zijvleugel van het Kohnstammhuis).

Kijk hier voor de routebeschrijving. 

Vragen?

Als je na het lezen van deze informatie toch nog vragen hebt over de aanmeldprocedure, neem dan contact op met het Onderwijsbureau van CMD via nummer 020-5951855 of info-cmd@hva.nl.

Als je vragen hebt over (de status van) je inschrijving of betaling van je collegegeld, neem dan contact op met de Centrale Studenten Administratie (CSA) via telefoonnummer (020) 595 2790 of digitaal.

Onderwijsbureau CMD

Theo Thijssenhuis
Wibautstraat 2 - 4
1091 GM Amsterdam
(020) 595 1855
info-cmd@hva.nl​​

 

C. OVERIG

Laptop eisen CMD

Voor een optimale invulling van de opleiding is het nodig dat je meteen bij de start van het jaar over een eigen laptop beschikt. Op elke moderne laptop draaien de basispakketten (zoals Office) goed, maar meestal geldt: hoe goedkoper de laptop, hoe trager, met name als je met zwaardere pakketten werkt als Photoshop, Illustrator, After Effects en Premiere Pro. Je kunt zelf kiezen of je een Apple of Windows-laptop wilt. 

De huidige studenten adviseren het volgende; 79% adviseert een Mac, 9% adviseert een Windows en 12% heeft geen voorkeur. Argumenten voor Mac zijn; de industrie standaard, bepaalde prototyping en design tools, stabiliteit/compatibiliteit en batterijduur. Argumenten voor Windows zijn; goedkoper en geschikter om te gamen.

Je kunt kiezen om direct een duurdere en betere laptop aan te schaffen voor je totale studieduur, of je koopt een goedkoper model, die je tijdens de studie kunt vervangen als je duidelijker weet waarmee je prettig kunt werken. 

NB: een externe harde schijf of online opslagruimte is onmisbaar voor back-ups en archief.

Via Surfspot kun je gratis gebruikmaken van Office-programma’s en krijg je korting op veel andere software.

Wie is IAM Core?

IAM Core is de studievereniging van CMD Amsterdam en is opgericht met het doel om een helpende hand te bieden aan studenten, tijdens en na hun studie. Binnen de vereniging proberen wij een echte IAM Core Family te creëren waar je op kunt bouwen en waar hechte vriendschappen ontstaan. Wij organiseren ongeveer 27 evenementen per jaar en elk evenement heeft een uniek karakter, thema of doel. De evenementen zijn gericht op het vergroten van je netwerk, zijn studie gerelateerd of zijn gewoon voor de fun.

Voor slechts €15,- per jaar word je lid van onze IAMCore Family en geniet je van alle voordelen die onze studievereniging jou biedt!

Bekijk ons op facebook. En wil je lid worden van de familie? Klik dan hier

Introductieweekend  
Ieder jaar organiseert IAM Core een 3-daags introductieweekend* voor alle eerstejaars** om hun studententijd alvast een goede start te geven. Je leert niet alleen een deel van onze IAM Core Family kennen, maar ook je klasgenootjes en mede CMD studenten. Kijk voor meer informatie op onze website.

*Omdat wij een studievereniging zijn werken wij niet met ontgroeningen.
**Deelname is geen verplicht onderdeel van de opleiding.

Aftermovie Introductieweekend IAM Core 2018: 
Last modified: Tuesday, 20 August 2019, 10:45 AM